От х:

Днес в x:

Една хасковлийка в сърцето на Европа

Площада "Гран Плас"

Ако сте в Брюксел, не правете грешката да обръщате еврото в левове. Така можете да останете гладни и жадни, тъй като цените са поне двойни в сравнение с българските. Минималните заплати между двете държавни обаче са несъпоставими - в Белгия е 1254 евро, а в България – 340 лв. или (170 евро). Ръководителката на българската група в сърцето на Европа, сред която са и десетина хасковлии, предупреждава, че освен разликата в стандарта, съществува и разлика в манталитета на хората. Тук не можеш да поканиш съседа си на кафе, когато ти скимне. Необходимо е преди това да се съгласува подходящ ден и час.

Брюксел е седалище на множество международни организации. Там са разположени главните институции на Европейския съюз: Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз, Европейския парламент и щабквартирите на НАТО и на Западноевропейския съюз. Те са ситуирани в едната част на града, на няколко километра от центъра, където е известния площад „Гран Плас“. Официалните езици в Брюксел са два — френски и фламандски.

Разходката из Брюксел се оказва доста вълнуваща за българите. Дори и да не си твърде наблюдателен, може да откриеш много разлики в манталитета и поведението на хората, та дори и в организацията на движението по улицата и тротоарите. Обикновено местните, вървейки по улиците, не се вглеждат в пешеходците отсреща. Не обръщат внимание на облеклото и други подробности. Погледите ви дори не се засичат, сякаш не ги интересува какво се случва около тях. А тук срещаш хора с всякакъв цвят на кожата – от розово-бял до черен.

Това, което се набива на очи, са многобройните колоездачи по улиците. Можете да видите не само хора със спортни облекла, но и с костюми, както и дами с официални рокли. На много места има пиаци за отдаване на колела под наем.

За разлика от България, където се плаща такса смет, в Белгия боклукът се събира в найлонови чували. Всеки трябва да си купи определен цвят чувал и да си сложи отпадъците в него. Оцветяването показва литража, който побира чувала. Купувайки го всъщност белгийците заплащат цената за боклука, който изхвърлят. После оставят торбите  пред жилището си, а сметосъбираща машина минава в определени дни и ги извозва.

Маркировката по пешеходните пътеки също впечатлява туристите. На много места „зебрите“, освен че са маркирани с ярка бяла боя, са и павирани. Това е и отличителен белег за хората със засегнато зрение. „Синята зона“ пък е с апарати за самотаксуване, човешкият фактор е изцяло изолиран.

Движейки се от административната част на града към центъра, групата българи не пропуска възможността да прави фотоси пред красивите сгради. Възхищението става пълно на площад „Гран Плас“. Той е сред атракциите на града, както и разположените там сгради - кметството, брюкселския исторически музей, ресторантите. Уникална по рода си е сградата на кметството. Легенда разказва, че архитектът й се е самоубил след построяването й, тъй като е напълно несъразмерна. Например броят на арките от двете страни на входа е различен - вляво са 11, а вдясно има 6. Освен това и широчината им е различна. Различно е и пространството от двете страни на входа, има и още редица несъразмерности. Човек би ги забелязал дори и да не е архитект.

Разбира се, не може да посетиш Брюксел, и да не видиш „пикаещото момче“. „Манекен пис“ обаче не е толкова впечатляващ, колкото са очакванията на повечето туристи. Напротив, статуята е малка. Човечето е едва около 30-40 см. Мнозина от посетителите обаче не пропуснаха да си купят сувенир със статуята. Най-малките са по 1,8 евро. Плочка с „Манекен пис“ или с изглед от Брюксел е 3 евро. Ако си купиш 4 броя, цената е 10 евро. В България обикновено тези плочки се предлагат по 3 лв.

Голям интерес предизвиква и посетителския център на Европейския парламент – Парламентариумът, който е открит през октомври 2011 г. Според публикации в медиите свръхмодерната сграда е глътнала около 21 млн. евро. Площта й е 5400 кв. м. Парламентариумът е достъпен на всички 24 официални езика в Европейския съюз. Той е приспособен за аудиовизуалени пътеводители, наподобяващи малки таблети. Чрез устройството получаваш информация или тръгва клип, който може да чуеш през слушалки.

Разказвайки за забележителностите на Брюксел, ръководителката на българската група не може да подмине сравненията с България. Нейното дете посещава детска градина, което на месец й струва около 75 евро, но с включени всички разноски. В Хасково забавачката струва 50 лева на месец, но с някои допълнителни суми, които искат от родителите, тази сума набъбва. Изчислено в процент от минималната заплата в Белгия и България излиза, че градината на българските родители е 15 на сто от нея, а на белгийците около 6%, или около 3 пъти по-малко.

Визитата в сърцето на Европа бе осъществена по покана на евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.

 

Анета Кутелова   

Несъразмерното кметство
Символа на Брюксел "Манекен пис"
Пешеходна пътека
Поверието гласи, че ако докоснеш статуята, ще се върнеш отново в Брюксел
Пиаца за велосипеди
Шофьорите не преминават по велоалеята
Модерният парламентариум
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини