От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда с кампания срещу трудовите злополуки, които най-често са в строителството

    Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ проведе днес превантивна кампания в Хасково срещу трудовите злополуки. Тя е под мотото „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“.

    По този повод бе организирана среща в Областна администрация, на която присъстваха представители на институции и работодатели. Дойде и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ Екатерина Асенова. Тя заяви, че най-рисковият отрасъл за трудови злополуки е строителството при извършване на строително-монтажни работи – падане от височина, падане в асансьорна шахта. Поясни, че в някои случаи работодателите са отговорни и инвестират в предпазни средства, но самите работещи не ги използват. Има обаче и работодатели, които тотално подценяват осигуряването на здраве и безопасност на служителите си.

    „Това, което наблюдаваме при извършване на контролната ни дейност е една негативна тенденция за тотално подценяване на правилата за безопасност и здраве при работа. Неспазването на тези правила, компромисът, който работещите правят с тях е основната причина и за високия трудов травматизъм в страната. Тази негативна тенденция, която наблюдаваме от миналата година – голям брой трудови злополуки, голям брой смъртни трудови злополуки ни провокира да инициираме тази кампания, която стартира на 13 февруари тази година“, каза Екатерина Асенова. Тя уточни, че акцията е по инициатива на „Главна инспекция по труда“ с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика.

    Асенова изтъкна, че кампанията вече има положителен ефект. Посочи, че в периода от 1 януари до 21 май миналата година са станали 31 злополуки с летален край, а за същия период на тази година са станали 19. Намалението обаче не е достатъчно за „Главна инспекция по труда“ и целта е нулев трудов травматизъм.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Да се провери общината
      9 -1
      15:18, 23 май 2024
      Вижте дори от снимките в хасков нет. Когато общината поправя, ремонтира, монтира или каквото и да е. Никога не са в подходящо облекло. По една оранжева или зелена жилетка и това е. Ама нали работим за общината и няма проблем!!!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини