От х:

Днес в x:

В селото с частна охрана: Тука има, тука няма... кражби

Малко Градище е първото село в региона с частна охрана

Единственото село с частна охрана в Хасковско - Малко Градище, община Любимец, продължава да бъде обирано въпреки наличието на частни гардове. За това сигнализираха негови жители и техни роднини, които се осведомили от медиите, че селото им вече е рай за сигурността. Твърдението е на кметицата Татяна Топалова, която заяви, че след сключването на договора с частните охранители от Аркус-Сигурност ООД, гр. Враца, на 16 декември м.г, до момента няма регистрирана кражба.

Такива обаче има, по твърденията на два независими един от друг източника - две семейства. Хората настояват, че иначе охраняваните им къщи са били тарашени, въпреки че според договора има физическа охрана, която патрулира в тъмната част на денонощието. Сигнали обаче не са подадени нито до полицейския участък в Любимец, нито до младши полицейския инспектор, който ежеседмично посещава селото. Така няма нищо официално.

Ако обаче се гледа официалната статистика, Малко Градище не би следвало въобще да прибягва до частна охрана. Според справката в полицията, за цялата 2013 година в селото е имало само 7 /седем/ кражби, което го прави може би едно от най-малкото обираните населени места в Хасковско. 5 от тези 7 кражби са били разкрити, а само две - на тютюн и 8 грама златни накити, са останали неразкрити.

Въпреки това обаче Малко Градище кани охранителна фирма, като се мотивира с огромния брой /явно неофициални/ битови кражби през 2013 година. Според инициативен комитет с председател Ангел Боримечев /брат на кметицата/, в селото се крадяло масово от къщите, но също така имало и крупни кражби на земеделска продукция. На 17 декември инициативният комитет сключва договор за охрана с частните гардове. Инициативността на селото е адмирирана от всички, а липсата на кражби /официално/ показваше, че това е правилното решение, към което интерес проявили вече и съседни села.

Разминаването във фактическите и регистрираните кражби се обяснява с факта, че отчетът на полицията включва само официални оплаквания. „Много хора са обирани, но не пускат жалба. На мен например ми заявиха, че всеки месец ще ме викат в РУП-Свиленград за обяснения и разпознаване на вещи. Аз живея в Хасково и не мога да се разкарвам непрекъснато“, обясни един от неофициално обраните, който не пожела да бъде цитиран. Други пък се оплакват, че заловените крадци излизат отново на терен след 24 часа, затова какъв бил смисълът от жалби. Смисълът е да си върнат задигнатото, което по думите на потърпевшите стига понякога до няколко хиляди лева. Частните гардове нямат правомощията да разследват или връщат инкриминирани вещи. Те могат само да пазят.

Въпросът е има ли кражби въпреки охраната. Гардовете твърдят, че няма такива. Обаче заради обир на 300 метра кабели от селския трансформатор, голяма част от Малко Градище стои на тъмно в дните около 20-ти януари.

Кражбата не е заявена официално, полицията разбрала от ЕVN, чиито служители отишли да оправят поразията. Полицаите пък констатират, че задигането на кабелите е станало в 3.30 сутринта, когато на теория трябва да минава патрулът на гардовете.

„Нямаме ангажимент да охраняваме такива обекти, а само къщите на селото“, обясни Стоян Ванчев от „Аркус“, който акцентира, че нито една от 254-те охранявани къщи не е пипната.

С което не са съгласни Кольо и Донка Теневи. На 24 януари, те откриват, че в къщата им на ул. „Васил Левски“ е влизано и са задигнати цветен телевизор Сони, електромотор за банциг и 40 литра домашна ракия. Не съобщили в полицията, но повикали охранителите. Според обраните кражбата е станала между 12 и 24 януари, когато не били в Малко Градище. Семейството пенсионери живее в Хасково, но често прескача до родното си село.

Към полицията обаче сигнал за такава кражба не е подаван, което би следвало да е ангажимент на охранителите, понеже хората им нямат правомощия да разследват или арестуват крадци.

От „Аркус“ първоначално заявиха, че не знаят за такъв случай. После обаче се сетиха. Къщата на Теневи била обирана няколко пъти /5 пъти според потърпевшите/ през последните години. Не е ясно дали последното проникване е било в този период или отпреди много време, заяви охраната. Според тях пенсионерите по-често си били в Хасково. Освен това в дома нямало нищо разбито, дори да е имало проникване, къщата била отключена и заключена, без следи от взлом. Нямало доказателства за грабеж и съответно нищо за съобщаване на полицията.

Охранителите разглеждат работата си като превантивна - да плашат крадци и ескортират съмнителни лица извън селото. Патрулът им не е въоръжен, нямат и СОТ. Обаче предлагат тънка цена - 10 лв за охраната на обитаема и 15 лв за необитаема къща. Което едва ли топли неофициално обираните селяни. Те са били такива и през 2013-та, но въпреки само 7-те официални кражби, фирмата успява да убеди 254 къщи да им плащат за охрана.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини