От х:

Днес в x:

Зимно Хасково: 10 почистени улици, на останалите – пързалка

Една от десетките хасковски улици през януари


Да те пуснат на пързалката. Означава много неща, но в Хасково има поводи да се приема буквално. Много поводи, главно от периферията на града. Въпреки афишираната готовност за снегопочистване, огромна част от уличките там са настлани със сняг и по-страшното с лед. Може би Хасково се състои от 10-на улици. Всички останали са занемарени, пишат читатели на редакционната ни поща и прилагат видеоклип. На него има до болка познати гледки. Буксуващ автомобил е избутван за да се пързулне отново, само за да спре в петно асфалт виждащо се изпод леда. Петното се явява спасител, защото както е видно от последния кадър, уличката е порядъчно стръмна и отлично заледена. Истинска пързалка. От клипа не става ясно коя точно е улицата, но няма особено значение, защото в подобно положение са още десетки „сокаци“ по кварталите. Но иначе и те плащат данъци като всички останали, възмущават се подателите на сигнала. Клипът със заледената улица можете да видите по-долу.

В подобно, ако не и по-ужасно положение са редица улици като „Крали Марко“, „Люлин“, „Веслец“, „Липа“, „Червена Стена“ и още доста други, показа проверка на Haskovo.net. По правило, на тях има паркирани десетки коли и всяко занасяне може да свърши в бронята на някои от тях. На „Веслец“ например преди два дни заседна цял камион на Титан. Колата се хлъзна и застана напречно, като всяка маневра се осуетяваше от натрупания лед. Добре, че наблизо имаше съд за пепел, от който служителите на чистотата изхвърлиха десетки лопати, за да може тромавото возило да мръдне. В случая, боклук отърва боклука.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че снегопочистващите фирми се опитват да чистят дори и на най-окаяните улици. Проблемът с тях обаче е, че дупките им са повече от асфалта. Влезлият в тях сняг, замръзва и дори при минал отгоре снегорин, си остават ледени участъци, които качват на пързалката всяка кола, осмелила се да кара на 2-ра.

В контекста на дебатите за посещаемостта и таксите в хасковските детски градини е любопитно да се отбележи, че много родители са си спестили забавачката през последната седмица на януари, както гласи предишен наш сигнал. Не че децата им са болни, просто няма как да използват МПС-то, за да заведат детето си на градина. После посещаемостта на забавачките била 60%, което не било достатъчно за издръжката им.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини