От х:

Днес в x:

Спортът в Хасково под наем. Клубове: Плащаме от джоба си

Хасковският спорт ще плаща наем, само дето не е ясно откъде ще вземе пари

Хасковските спортни клубове са обложени с наем за ползването на спортните бази и съоръжения. Според докладна, която ще се обсъжда на сесия идния петък, всеки клуб трябва да сключи договор за ползване на спортните бази срещу фиксиран наем. Отдаването ще става на публичен търг. Ако за една база се явят повече от един лицензиран спортен субект, ще се предпочита този с инвестиционна програма. „Сключването на договор е задължително, ако клубовете искат да кандидатстват за външно финансиране, например по европейски проекти“, разясни председателят на комисията по спорта към ОбС Митко Ламбов. А според Закона за местното самоуправление ползването на общинска собственост трябва да се заплаща. Припомняме, че хасковските спортни клубове нямат договори за наем от 2010-та година, когато изтече срокът за безвъзмездно ползване на базите. Оттогава положението се запазва с анекси.

Повечето хасковски клубове обаче няма откъде да вземат пари за наем, алармираха техни представители. Много от клубовете са юридически лица с нестопанска цел, а други обучават възпитаници от Спортното, за които тренировките са част от образователния процес. А според Закона за народната просвета училищното образование е безплатно.
Клубовете не могат да събират пари от децата, не разполагат със собствен бюджет, а ЕРС /единният разходен стандарт/ за всеки ученик, от който се формира бюджетът на Спортното, едва стига за изхранването на децата, заплатите на учители и треньори и поддръжката на самото училище.
„Ще трябва да си ги удържаме от заплатата“, с черен хумор се оплака един от най-засегнатите - треньор №1 на Хасково за годината Живко Архондев. Въпреки че наемите са минимални /което се признава от спортните хора/, Архондев трябва да извади повече от 1100 лв. годишно за ползваните от него бази. Цените са следните - зала за щанги - 480 лв., за културизъм - 480 лв., съблекалня, тоалетна и сауна -120 лв. и друга съблекалня пак за 120 лв. „Ще търся спонсори“, промълви Архондев. Възпитаниците му печелят доста състезания, но получените за това пари от федерацията едва стигат за участие в годишния спортен календар и за купуване на консумативи - наколенки например. С тези успехи /и пари/ далеч не може да се похвали хандбалът, но наемът за залата му в „Спартак“ е съпоставим с този на щангите - 1080 лв. Любопитното е, че горе-долу толкова е наемът за цялата зала „Юнак“, с всички помещения на двата етажа - 1230 лв. Там обаче тренира само един клуб - по „Акробатика“.

Критерият за подбор в такива случаи - инвестиционна програма, предизвиква тъжно недоумение - клубовете нямат пари за наем, камо ли за инвестиции. Най-скъпият единичен наем е за залата по баскетбол - 1200 лв. годишно. Към парите обаче ще се добавят и разходите за ток и вода. Нови проблеми. В цялата „Дружба“ например има само 1 /един/ водомер. Същото е и положението в „Спартак“. Според директора на базата Красимира Топузакова обаче проблемът е никакъв - всяко помещение с водоподаване може да си сложи отделен водомер. Както било с електромерите.

Вариант пред клубовете е общинската субсидия за спорт, която за миналата година бе 100 хил. лв. Тя обаче почти никога не се изплаща в пълния си размер, признаха под сурдинка спортните люде. За миналата година според треньори и президенти са преведени не повече от 30 хиляди лева.

„Изплатени са два транша, към 60 хиляди лева“, оспори общинският съветник Митко Ламбов. Останалите пари са предвидени за инцидентни спортни събития или за спортния календар за дните на Хасково. „Нали сте наясно, че няма специално перо за набиране на пари за спорт. Те се разпределят от общия кюп - като има, се изплащат, като няма, откъде да се вземат?“ Ламбов допълни, че колкото и да помага общината, не стане ли спортът държавна политика, за клубовете никога няма да има достатъчно пари.
Митко Ламбов бе повече от изненадан, че стадион „Хасково“ е изваден от списъка на спортните бази, за които се иска наем. Всички други са вътре - „Спартак“, „Юнак“, „Дружба“, стадион „Младост“ и прилежащият комплекс. Пропускът с градския стадион на „Ямача“ щял да бъде коригиран на заседанието на комисията по спорт във сряда от 16 часа. На него са поканени всички желаещи да присъстват.

Г.Христов

Най-скъпо излиза за баскетбола-една зала и 1200 лв
Цялата "Юнак" с единствената акробатика в нея е пак толкова
За ФК "Хасково" засега не се предвижда наем на градския стадион
Пропуск, който ще бъде коригиран, обеща Митко Ламбов
Клубовете трябва да имат инвестиционна програма
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини