От х:

Днес в x:

Очевидец отложи делото за убийството на Джоко

Анастас Симеонов в Хасковския окръжен съд

Трима неявили се свидетели, единият от които станал очевидец на изхвърлянето на трупа на Георги Канев – Джоко от моста между стамболовските села Пчелари и Маджари, стана причина за отлагане на делото. За техния разпит настояха двамата адвокатите Димо Стоянов и Димитър Марковски – защитници на подсъдимия Анастас Симеонов. Двамата юристи пожелаха за следващото заседание на 14 март да бъдат призовани за свидетели двама съседи на клиента им. Те живеят в апартамент под този на Анастас, където според разследващите е убил приятеля си Джоко. С искането се съгласи и адвокат Добри Рангелов - защитник на подсъдимата за укривателство Ваня Лилянова. Според юристите семейство Елена и Богдан Бойдеви са чули врява в нощта на 31 срещу 1 януари 2013 г., когато се предполага, че е извършено убийството. За следващото заседание ще бъде призовано и вещото лице по упойващи вещества.

Днес в съдебната зала бяха разпитани други трима свидетели и вещи лица, изготвили различни експертизи. Най-подробен бе разпитът на съдебния лекар д-р Христо Еленски, който продължи около час. Той обясни, че според него смъртта на убития е настъпила в рамките на едно денонощие, преди да бъде открит трупът му. Не изключи и възможността това да е станало малко по-рано или по-късно. Патоанатомът бе категоричен, че имало кръвонасядания, които сами по себе си говорили, че травмите са нанесени приживе. Също така заяви, че не са открити травми от остри предмети и огнестрелно оръжие.

Показания даде и вещото лице Светослав Петков от Института по психология към МВР, който беседвал с Ваня и приятеля й Анастас и го подложил на детектор на лъжата. Лилянова потвърдила, че въпросната нощ Джоко им бил на гости. Тя обаче си легнала малко след полунощ. Сутринта, когато се събудила, видяла безжизненото тяло и се изплашила. Събудила Анастас, но той не й позволил да се обади на 112. После му помогнала при изхвърлянето на трупа и изгарянето на одеялото, с което бил увит.

Симеонов пък първо отричал Джоко да му е бил на гости. После казал, че гостът му заспал на масата и той си легнал. По-късно пък признал, че преди да си легне, под въздействието на алкохола Джоко станал груб. Анастас не издържал и го ударил с пепелник в лицето.

Специалистът обясни, че Анастас се е провалил на детектора на лъжата. На директния въпрос „Уби ли Джоко в нощта на 31-ви“, той заявил „не“, но детекторът отчел отговора му като лъжа. Адвокатите обаче атакуваха вещото лице с въпроси: Доколко може да се вярва на полиграфа и дали Анастас е бил трезвен. Специалистът обясни, че тези изследвания са достоверни на 98% и видимо тестваният не е бил пиян.

Анета Кутелова

Ваня Лилянова
Двамата подсъдими с тримата адвокати
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини