От х:

Днес в x:

Общината отписва стари борчове за 3.5 млн. лв.

Отписване от регистрите на община Хасково на стари задължения от физически и юридически лица предлага в докладна записка до ОбС шефът на финансовата комисия Иван Иванов. Ако предложението му бъде прието, ще бъдат заличени борчове от невнесен данък сгради, такса смет, глоби, дължими до 31. 12. 2003 година. Ще отпаднат и неплатени задължения от такси за тротоарно право, разрешителни за поставяне, паркинг, дължими до края на 2008 година. Вече няма да се дължат и стари борчове за наеми, лихви, дължими до края на 2010 година.

В докладната записка се предоставят и данни за размера на тези несъбрани дългове.

Неплатените до 2003 година суми са общо 2 284 576.62 лв.

Като несъбираеми са посочени приходи от разрешителни за тротоари, павилиони, реклами до края на 2012 г. В общ размер 469 633.88 лв.

Неплатените глоби от фишове, глоби, наказателни постановления до 2010 година са за общо 748 587.72 лв.

Общата сума на заличените задължения е около 3.5 млн. лв.

Според вносителя това са безнадеждни вземания, а за някои от тях е изтекла и абсолютната давност. Сумите обаче влияят зле на кредитния рейтинг на общината, а препоръката на Сметната палата е те да бъдат отписани от регистрите, за което е необходимо решение на ОбС.

Освен това заличаването на тези стари дългове ще има психологически ефект върху гражданите, защото на мнозина се водят борчове с отпаднало основание и поради това те се демотивират да платят текущите си задължения. Освен това битуват и съмнения, че неправомерно са им били начислени и олихвени данъчни задължения, пише още общинският съветник

Предложението му ще се гласува на сесията на 31 януари.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини