От х:

Днес в x:

Още 8 месеца преглеждат безплатно за рак

Марияна Чончева

Хиляди хора ще могат да се възползват от безплатни прегледи за рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза и на дебело и право черво. Хората, които получат покани, ще могат да се възползват от скрининговите изследвания през удължения срок до 21 септември.

До момента покани са получили близо 12 000 души от областта, 900 от тях са минали преглед, каза Марияна Чончева – регионален координатор на проект „Спри и се прегледай“. Тя допълни, че тепърва хиляди хора ще получат покани, когато ще започне новата селекция. Подборът се прави на произволен принцип, на компютър.

Избраните са здрави хора от целеви възрастови групи – за рак на маточната шийка - жени от 25 до 60 г., за рака на млечната жлеза - жени от 50 до 69 г., а за дебелото черво – от двата пола над 50 г. Идеята на скрининга е да открие тумори в начален стадий, обясни Чончева.

Поканените ще имат шанс да минат през едно от 4-те лечебни заведения. Едното е ДКЦ „Свети Георги“ /бившата военна болница/ в Хасково, където се правят изследвания в трите направления. Безплатни прегледи за рак на маточната шийка и на млечната жлеза се правят и в Медицински център „Димитровград“, а в Харманли прегледи могат да се направят в Медицински център – за дебело и право черво, а в „Д-р Ердинч Чолев“, също в Харманли - за рак на маточната шийка. След преглед хората се насочват към общопрактикуващите лекари. Всички лечебни заведения, които желаят могат да се регистрират в Националния скринингов регистър и да сключат договор за изпълнение на прегледи и изследвания по 3 локализации, апелира Марияна Чончева.

Проектът приключва на 21 октомври, след което ще бъдат оповестени резултатите от изследванията.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини