От х:

Днес в x:

14 °C

Майка адвокат вкара таксите за градина в съда

Ростислава Жекова. Снимка от Фейсбук

Ростислава Жекова, майка на две деца, която е и адвокат, внесе днес в административния съд жалба срещу решението на Общинския съвет в Хасково, с което се променяха таксите за детски градини в общината. В документа се посочват редица противоречия на приетото решение със закони, правилници и други актове, по-висши в нормативната йерархия от общинската наредба, която не може да им противоречи. Младата адвокатка е аргументирала искането си за отмяна на решението с многобройни законови текстове, приложила е и съдебна практика – сходни решения на административни съдилища в страната, както и две на Върховния административен съд.

Според юристката в самото предложение за промяна на таксите не са спазени законовите изисквания за мотивировка, финансов анализ, очакван резултат от промяната. Освен това според Жекова в предложението се съдържат „неточни данни които въвеждат в заблуждение хората, към които е насочена, и създават неверни представи у приемащите измененията относно тяхната наложителност, целесъобразност и законосъобразност“.

В жалбата е посочено и на кои точно текстове от закони, правилници и наредби противоречи решението за новите такси за градини.

Младата юристка иска от административните магистрати да отменят решението на ОбС от 6 декември 2013 година като противоречащо на императивни законови норми.

Освен това се иска спиране на предварителното изпълнение на това решение, докато съдът се произнесе по същество. Това означава магистратите да забранят събирането на новите такси. Искането е мотивирано с факта, че прилагането на атакуваната наредба засяга родителите на 3413 деца и може да им нанесе значителни щети. Като аргумент за искането е посочена и практиката на Върховния административен съд, като са цитирани и няколко конкретни случая и имена на върховни магистрати, обосновали обществената значимост на подобни решения.

Haskovo.net припомня, че на 6 декември 2013 година Общинският съвет не увеличи размера на таксите от 50 на 70 лева, каквото беше първоначалното предложение, а промени структурата на таксата. Така вече родителите трябва да плащат 30 лева на месец за дете, независимо от броя на дните, в които е посещавало градината. Останалата част от 20 лева пък е променлива – според броя на посещенията.

Haskovo.net

Р.s. Младата адвокатка, заедно със своя колежка - Таня Владкова, търсят майка с дете в селска детска градина, която има правен интерес да атакува таксата в селата. Целта е да се присъедини нейният иск към този. Нейните права ще бъдат защитавани в съда безплатно. Желаещите могат да се свържат с двете юристки на телефони: 0898 672 721 - Ростислава Жекова, 0878 802 179 - Таня Владкова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини