От х:

Днес в x:

Майка адвокат вкара таксите за градина в съда

Ростислава Жекова. Снимка от Фейсбук

Ростислава Жекова, майка на две деца, която е и адвокат, внесе днес в административния съд жалба срещу решението на Общинския съвет в Хасково, с което се променяха таксите за детски градини в общината. В документа се посочват редица противоречия на приетото решение със закони, правилници и други актове, по-висши в нормативната йерархия от общинската наредба, която не може да им противоречи. Младата адвокатка е аргументирала искането си за отмяна на решението с многобройни законови текстове, приложила е и съдебна практика – сходни решения на административни съдилища в страната, както и две на Върховния административен съд.

Според юристката в самото предложение за промяна на таксите не са спазени законовите изисквания за мотивировка, финансов анализ, очакван резултат от промяната. Освен това според Жекова в предложението се съдържат „неточни данни които въвеждат в заблуждение хората, към които е насочена, и създават неверни представи у приемащите измененията относно тяхната наложителност, целесъобразност и законосъобразност“.

В жалбата е посочено и на кои точно текстове от закони, правилници и наредби противоречи решението за новите такси за градини.

Младата юристка иска от административните магистрати да отменят решението на ОбС от 6 декември 2013 година като противоречащо на императивни законови норми.

Освен това се иска спиране на предварителното изпълнение на това решение, докато съдът се произнесе по същество. Това означава магистратите да забранят събирането на новите такси. Искането е мотивирано с факта, че прилагането на атакуваната наредба засяга родителите на 3413 деца и може да им нанесе значителни щети. Като аргумент за искането е посочена и практиката на Върховния административен съд, като са цитирани и няколко конкретни случая и имена на върховни магистрати, обосновали обществената значимост на подобни решения.

Haskovo.net припомня, че на 6 декември 2013 година Общинският съвет не увеличи размера на таксите от 50 на 70 лева, каквото беше първоначалното предложение, а промени структурата на таксата. Така вече родителите трябва да плащат 30 лева на месец за дете, независимо от броя на дните, в които е посещавало градината. Останалата част от 20 лева пък е променлива – според броя на посещенията.

Haskovo.net

Р.s. Младата адвокатка, заедно със своя колежка - Таня Владкова, търсят майка с дете в селска детска градина, която има правен интерес да атакува таксата в селата. Целта е да се присъедини нейният иск към този. Нейните права ще бъдат защитавани в съда безплатно. Желаещите могат да се свържат с двете юристки на телефони: 0898 672 721 - Ростислава Жекова, 0878 802 179 - Таня Владкова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини