От х:

Днес в x:

Родители издържат с гурбет многодетната си тинейджърка

20 год Красимир, 19-год Селиме и трите им деца-Ниази, Мехмедали и голямата Семра

Родителите на тинейджърката Селиме Фаик, която преди дни роди третото си дете за последните 2.5 г., ходят всяка година на гурбет, за да издържат многолюдната си челяд. Парите трябват за издръжката на общо 12-членната рода от хасковското село Маслиново. Никой обаче не се оплаква. „ В България многото деца не могат да се отгледат без гурбет. Иначе гладни ще умрат“, отдавна е заключила стопанката на къщата - 40-годишната Иванка Маркова. Всяка година тя, съпругът й Минчо и най-големия й син Найден пътуват до Гръцко, където берат маслини, портокали и лозя. Надникът им е 20 евро на ден. За един сезон от май до септември-октомври заработват по 8-9 хиляди евро. И после се връщат, за да ги вложат в деца.

Самата Иванка има четири синове - Найден/22 г/, Красимир 20 г, Христо 19 г, и най-малкият – Коста, на 14. Именно Красимир по примера на майка си е направил 3 деца за 3 години брак. Усмихва се гордо на равносметката, но добавя че толкова му стигат. Но щял да пита жена си. А тя май иска, още повече, че и новата й майка я подкрепя. И двете идват от многолюдни фамилии - Селиме имала още 5-има братя и сестри, Иванка - 6. „Да раждат, докато могат. Стига да има кой да ги гледа“, с усмивка разрешава Иванка, докато показва двете си ръце. С тях е създала и подходяща среда за отглеждането на деца. Въпреки че изглежда невзрачно отвън, къщата вътре е чиста като аптека. Обзавеждането е ново и с елементи на лукс. Има дървена ламперия, дървен цокъл по стените и прясна боя, латекс. Мебелите също са нови, както и домакинското оборудване - печки, котлони, перални. В гостната има 37-инчов плазмен телевизор. По рафтовете на шкафовете е пълно със сервизи. Децата са добре облечени, а специално малките - с новички дрехи. Единственото старо нещо бе кошарката, в която израснали две поколения от фамилия Маркови.

За да вози домочадието, съпругът на Иванка е купил микробус Форд Транзит. С него върши и дребни превози на товари, срещу заплащане. С тоя доход обаче не се живее, затова и ежегодно се мигрира на юг. Ако за нещо си заслужава да се връщат тук, то е заради образованието. То толкова се харесва на третия брат Христо, че на 19 години той още не е завършил основното училище в село Книжовник. Но учел усърдно.

Днес в къщата на Маслиново бе малък празник, не заради именния ден на баба Иванка, а заради пристигането на 12-ия член на фамилията - 5-дневният Ниази. Бебето бе родено в хасковското АГО на 2 януари, но го изписват чак днес заради малко по-остра форма на родилна жълтеница. Сега вече е добре и днес успя за пръв път да види братчето си Мехмедали, на годинка и половина, и кака си Семра - на 2.5 г. Между другото за никого не е проблем, че децата имат турски имена в изцяло български именуваната фамилия. „Кръвта вода не става, независимо от имената“, е общото мнение на всички. Още повече, че отбелязват празниците и на единия, и на другия етнос. Не стана ясно какви са по религия, но пък Маслиново е може би единственото село по пътя за Кърджали, в което има църква, обаче няма джамия.

Г.Христов

40-годишната баба Иванка. На леглото в дъното е най-големият и син Найден, вляво е най-малкия Коста
Да раждат децата, категорична е именичката Иванка
Кошарката за бебето

В къщата е чисто, уютно и обзаведено

Просторите са пълни с нови детски дрехи
Къщата е белосана отвън
Семейния микробус
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини