От х:

Днес в x:

3 °C

Родители издържат с гурбет многодетната си тинейджърка

20 год Красимир, 19-год Селиме и трите им деца-Ниази, Мехмедали и голямата Семра

Родителите на тинейджърката Селиме Фаик, която преди дни роди третото си дете за последните 2.5 г., ходят всяка година на гурбет, за да издържат многолюдната си челяд. Парите трябват за издръжката на общо 12-членната рода от хасковското село Маслиново. Никой обаче не се оплаква. „ В България многото деца не могат да се отгледат без гурбет. Иначе гладни ще умрат“, отдавна е заключила стопанката на къщата - 40-годишната Иванка Маркова. Всяка година тя, съпругът й Минчо и най-големия й син Найден пътуват до Гръцко, където берат маслини, портокали и лозя. Надникът им е 20 евро на ден. За един сезон от май до септември-октомври заработват по 8-9 хиляди евро. И после се връщат, за да ги вложат в деца.

Самата Иванка има четири синове - Найден/22 г/, Красимир 20 г, Христо 19 г, и най-малкият – Коста, на 14. Именно Красимир по примера на майка си е направил 3 деца за 3 години брак. Усмихва се гордо на равносметката, но добавя че толкова му стигат. Но щял да пита жена си. А тя май иска, още повече, че и новата й майка я подкрепя. И двете идват от многолюдни фамилии - Селиме имала още 5-има братя и сестри, Иванка - 6. „Да раждат, докато могат. Стига да има кой да ги гледа“, с усмивка разрешава Иванка, докато показва двете си ръце. С тях е създала и подходяща среда за отглеждането на деца. Въпреки че изглежда невзрачно отвън, къщата вътре е чиста като аптека. Обзавеждането е ново и с елементи на лукс. Има дървена ламперия, дървен цокъл по стените и прясна боя, латекс. Мебелите също са нови, както и домакинското оборудване - печки, котлони, перални. В гостната има 37-инчов плазмен телевизор. По рафтовете на шкафовете е пълно със сервизи. Децата са добре облечени, а специално малките - с новички дрехи. Единственото старо нещо бе кошарката, в която израснали две поколения от фамилия Маркови.

За да вози домочадието, съпругът на Иванка е купил микробус Форд Транзит. С него върши и дребни превози на товари, срещу заплащане. С тоя доход обаче не се живее, затова и ежегодно се мигрира на юг. Ако за нещо си заслужава да се връщат тук, то е заради образованието. То толкова се харесва на третия брат Христо, че на 19 години той още не е завършил основното училище в село Книжовник. Но учел усърдно.

Днес в къщата на Маслиново бе малък празник, не заради именния ден на баба Иванка, а заради пристигането на 12-ия член на фамилията - 5-дневният Ниази. Бебето бе родено в хасковското АГО на 2 януари, но го изписват чак днес заради малко по-остра форма на родилна жълтеница. Сега вече е добре и днес успя за пръв път да види братчето си Мехмедали, на годинка и половина, и кака си Семра - на 2.5 г. Между другото за никого не е проблем, че децата имат турски имена в изцяло български именуваната фамилия. „Кръвта вода не става, независимо от имената“, е общото мнение на всички. Още повече, че отбелязват празниците и на единия, и на другия етнос. Не стана ясно какви са по религия, но пък Маслиново е може би единственото село по пътя за Кърджали, в което има църква, обаче няма джамия.

Г.Христов

40-годишната баба Иванка. На леглото в дъното е най-големият и син Найден, вляво е най-малкия Коста
Да раждат децата, категорична е именичката Иванка
Кошарката за бебето

В къщата е чисто, уютно и обзаведено

Просторите са пълни с нови детски дрехи
Къщата е белосана отвън
Семейния микробус
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини