От х:

Днес в x:

15 °C

Деветгодишна чете по книга на ден

Гергана Евтимова

Третокласничката Гергана Евтимова прочете 272 книги за една година или почти по книга на ден, ако не се броят неделите и тук там някоя събота. За изминалата 2013-а тя е най-активният читател на детския отдел на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

Младото момиче е възпитаничка в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Хасково. До обяд е на училище, когато се прибере вкъщи, започва първо от домашните. След като приключи, чете книга и към 16:30 часа отива на репетиции в хор „Орфейче“. Обяснява, че благодарение на добрата си организираност успява да изпълнява всички ангажименти, та дори и да отдели време за любимите си занимания като четенето, та дори и за игри й оставало време.

Сега Гергана е на 9 години и е прочела вече стотици книги. Миналата година пък е била втората по активност читателка в библиотеката, за което получила награда. Споделя, че любимата й поредица е „Рамона“. Разказва се за момиче на нейната възраст и също като нея има по-малка сестра, която ядосва кака си. Гергана има сестра, която е на 2 г. и половина и брат, който е на 4 години и половина. Споделя, че харесва книгата, защото се оприличава на главната героиня.

Освен детските книжки, Гергана проявява интерес и към четива за по-големи. Прочела е романа за тийнеджъри „Тина и половина“, „Всичко на макс“ и „Графиня Батори“. С трепет си спомня, че първата книга, която е прочела още на 4-годишна възраст, е „Франклин“. Сега я чете на братчето си.

Като всяко дете и Гергана има мечти – когато порасне да стане дизайнер. Професията я привлича, защото дизайнерите измислят нови дрехи. За разлика от много деца на нейната възраст, самата Гергана обяснява, че когато е ядосана, взема книгата в ръка и забравя проблемите.

С четенето си Гергана вдъхновява и своите приятелки. Класната й Калинка Никова заяви, че третокласничката се справя с лекота със задачите в часовете. „Много е активна и изпълнителна“, казва преподавателката. Описва я кратко: Гергана е от децата, които са на изчезване. Има богат речников запас.

Още от малка нейните родители – отец Димитър и майка й Диана, я подтиквали към четенето.

Анета Кутелова

Третокласничката с нейните съученици и класната им Калинка Никова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
29 окт 2020
Последни новини