От х:

Днес в x:

Наливат милиони в МБАЛ за Спешен супер-център

Пострадали от катастрофа на гастарбайтери. Заради многото такива случаи в Хасково ще правят супер-спешно

Хасково става стратегически център на Спешната помощ в Южна България и ще бъде щедро финансиран от правителството за изграждане на модерен Травматичен център в местната МБАЛ. Той трябва да поеме пациенти от две граници. Изчислено е, че годишно оттук минават не по-малко от 1 млн. автомобила с над 3.5 млн пътници. Катастрофите при този поток понякога са ежедневни, което е добре известно на местните хора. От МЗ също са констатирали този факт, както и че травматизмът се поема от сравнително отдалечените Пловдив и Стара Загора. Затова са вкарали областна болница в списъка с 12 лечебни заведения в страната, които ще получат пай от 47-те милиона за центрове за модерна Спешна помощ. По първоначална информация те трябва да са на два етажа и да са оборудвани с най-модерна апаратура на световно ниво, която да е адекватна за всеки спешен случай. Работа на болниците е да си намери специалисти, а когато това стане, звеното ще получи най-високото университетско ниво.

От ръководството на местната МБАЛ неохотно потвърдиха новината, като уточниха, че все още е ясно колко милиона ще влязат в болницата. Тепърва ще се прави проект, с който ще се кандидатства пред правителството за финансирането. Според изпълнителния директор д-р Славчо Близнаков, за да заработи отделението на нивото на модерен травматичен център, трябва нов скенер, дигитален рентген, нови ехографи и разширена и модернизирана шокова зала. В нея трябва да се извършват и хирургически интервенции.

Една от причините хасковската болница да бъде избрана за финансиране, е успешно функциониращият й Спешен портал. Той бе създаден през 2012-та година, като обедини в едно неотложната, спешната помощ, клинична и микробиологична лаборатории и апаратура за образна диагностика. На разположение на портала бяха осигурени и достатъчно лекари на постоянен трудов договор, а хасковското Спешно се изкачи от най-ниското 1 ниво на компетентност, на следващото второ.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини