От х:

Днес в x:

Бунт в Любимец, двама полицаи и трима бежанци ранени

Бежанците в Любимец редовно се бунтуват за нещо

Бунт на бежанците в дома в Любимец довел до яростни физически сблъсъци между тях и охраняващата ги полиция. В резултат на масово меле с участие на няколкостотин души са пострадали двама полицаи и трима алжирски граждани. Униформените са прегледани в болницата в Свиленград и освободени за домашно лечение, но по-тежко пострадалите бежанци са изпратени в ортопедията на хасковската многопрофилна болница. След рентгенов преглед е установено че един от алжирците има изкълчен пръст на дясната ръка, друг-фрактура на дясната китка, а един е със спукана глава. Първите двама алжирци са гипсирани, а третият зашит, преди да бъдат върнати в дома в Любимец.

Екшънът се развил миналата събота, 30 ноември, след вечерята в бежанския център. По неизвестни причини група алжирци отказали да се хранят и се оттеглили в мъжкото крило на сградата. Заедно със свои сънародници те се барикадират на втория етаж, като започват да унищожават имущество. Първо изтръгват кабелите на телевизорите, чупят предпазните решетки на радиаторите за отопление, изкъртват вратите на стаите и чупят леглата. С остатъците от поломената мебелировка правят барикада. Към тях се присъединяват още десетки техни сънародници. В сградата има масирано полицейско присъствие, защото центърът е от затворен тип и охранява така наречените високорискови имигранти. По заповед на ръководството на центъра всички полицейски сили са изпратени в бунтовното крило. Опитът за преговори пропада, а бежанците се опитват да излязат извън етажа. Стига се до меле с полицията, при която униформените използват и палки. Бунтът е потушен. От ръководството на МВР категорично отричат да е имало полицейско насилие, униформените са действали при самоотбрана. Въпреки това министър Цветлин Йовчев разпореди цялостна проверка на инцидента.

На журналистите бе отказан категорично достъп до центъра за разговор с бунтовниците. Вероятната причина за тяхното недоволство е че на повечето предстои експулсация заради неустановена самоличност и неясни цели за идването им в България. От 450 души в центъра в Любимец 270 са алжирци, другите са афганистанци и иракчани.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини