От х:

Днес в x:

Глад: Няма пари и за сиромашка луканка

Дори и пенсионерите трудно можеха да си позволят по цяла връзка от любимия си праз

Голям праз вирее на пазара, ама никой не го ще. Зеленчуковото тържище е зарито със сиромашката луканка, а в търсене на пласмент търговците почнаха да си правят сечено. Традиционно, връзка от 10 стръка на есенния зеленчук се продаваше за 5 лв. В съседство обаче можеше да се намери и за 2 лв същото количество. Това е безпрецедентно за хасковския зеленчуков пазар, понеже се знае, че търговците си „съгласуват“ цените. Трудно може да се намери стока с повече от 20-30 стотинки разлика на различните маси.

Сега обаче е времето на зелето и праза и пазара е зарит от тях. Продавачите се чудясваха какво става-обикновено по това време хасковлията грабел с багажниците от заешката радост, за да я постави в благословената саламура. Не и тази година. Зелето се бе сринало на 25 ст за кило, което на фона на пролетната реколта е направо подарък. Тогава зеленчукът не падна под 60-70 ст.

Що се отнася до праза той е особено търсен по това време на годината защото стартират коледните пости. Християните не трябва да ядат блажно и масово залагат на сиромашката луканка. Прякорът идва от дебелината й, която е същата като домашната кулинарна поема от кълцано грухтящо. Отделно, че зеленчукът е съставна част от не по-малко от 45 традиционни български рецепти.

Ниските цени обричаха производителите, изжалваха се самите те. 20 стотинки за стрък праз и 25 стотинки за кило зеле не можело да плати поливането на пословичните с влаголюбивостта си растения. Отделно двата зеленчука харчели страшно за препарати по растителна защита, понеже са обект на много вредители.

Г.Христов

Младите пък намираха цената за възмутителна
Пазарът е зарит от зеле
От тази цена почва пазарлъка
За мезето на тати
...и манджата на мама
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини