От х:

Днес в x:

Баничките са смърт за кръвната захар

Никола Янков измерва кръвната захар на хасковлийка

Баничките са едни от най-вредните за нивото на кръвната захар в организма. Това предупреждение отправи Никола Янков към хасковлия дошъл да премери безплатно кръвната си захар по случай световния ден за борба с диабета. Човекът бе „сгънал“ любимата дружка на бозата преди около час и стойностите на захарта му веднага бяха скочили до допустимия максимум - 7.7 единици. В наядено състояние захарта не трябва да надвишава 7.8 иначе става лошо. На гладно пък стойностите не трябва да са повече от 5.6.

43-ма хасковлии минаха само за два часа през кабинета на „Добруджа“ 16 където слухопротезиста Никола Янков безплатно мереше кръвната захар от името на софийска фармацевтична фирма, доставяща глюгомери, тест ленти и други консумативи за хасковските аптеки. Янков правил това от 23 години, но въпреки продължителните си наблюдения върху хасковлии, коректно остави заключенията на ендокринолозите. Тази година бил приятно изненадан от отличните стойности на изследваните. Случаите на наднормени показатели били изключително малко, при това хората знаели за проблема. Почти по-равно са и случаите на така наречената хипогликемия – състояние, в което кръвната захар е по-ниска от допустимата по медицински стандарт-3.5 единици.

Стрес, напрежение, наследственост са основните причини за колебания на кръвната захар, които пък са в основата на социално – значимото заболяване диабет. Социално значимо, защото голям процент от населението, при това в световен мащаб страда в една или друга степен от него. Всяка година на 14-ти ноември СЗО отбелязва борбата срещу опасната болест.

Г.Христов

43-ма души минаха за по-малко от два часа
Изследването продължава до края на деня
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини