От х:

Днес в x:

Млади фермери и малки стопанства ще са приоритет на земеделието

Младите фермери и малките земеделски стопанства с площ под 30 хектара ще са приоритет в сектор „Земеделие“ през новия програмен период 2014-2020 г. Това стана ясно днес на заседанието на Областния съвет по земеделие и гори, председателствано от и.д. областен управител Кадир Исов.

През 2013-2014 г. експертите на местния офис на Националната служба за съвети в земеделието са разработили безплатно над 700 проекта по Мярка 141 на стойност над 10 млн. лв, беше отчетено на форума.

Още толкова са средствата, с който са финансирани 200 проекта на млади фермери.

Данните изнесе пред съвета координаторът на офиса в Хасково Тодор Тодоров. Той акцентира върху проблемите през изминалия период с цел да не се допускат в предстоящия. Един от тях е невъзможността да се осигури оборотен финансов ресурс, което води до неусвояване на средствата по много от проектите. Изходът според експерта е в гъвкавия подход на банките, които трябва да поемат разумен риск.

На заседанието бяха обсъдени мерки за подпомагане на дребните животновъди, които са най-многобройни в сектора в Хасковска област.

Те трябва да се стимулират, за да покрият изискванията за категоризация, да участват под формата на сдружения по проекти за организирани животновъдни ферми и за тях да се предвиди гарантирано подпомагане. Това може да стане и под формата на предоставяне на общински терени за фермите им, смятат браншовиците.

От областната дирекция „Земеделие“ Хасково докладваха, че Хасковски регион е на трето място след Кърджали и Благоевград по брой подадени заявления към Областната разплащателна агенция. Броят име общо 11 094 за периода 1 март-1 юни, 2013 г.

5258 са бенефициентите, регистрирани по схемата за тютюн, а 839 – тези по схемата с животни. През периода 2009 -2013 г. най-голям е делът на регистрираните земеделски производители с обща площ от 1 до 10 хектара.

По време на срещата беше актуализиран състава на съвета, в който вече влизат представители на 11-те общини.

На форума беше представено изискването към ползвателите на пасища, които да осигурят пожарообезопасяването на дейността си.

Според статистиката, заради неспазване на противопожарните мерки, само за периода от 15 юни до 15 август в областта са станали 9 големи пожара, информираха от Областното управление на огнеборците.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини