От х:

Днес в x:

Фермери налетяха на полицията, озаптяват ги с кордон

Фермери щурмуваха кордона на полицията

Протестиращи на границата фермери атакуваха солидни полицейски части и окупираха международния път за Турция. До по-сериозни инциденти не се стигна само поради умереността на 50-те полицаи пазещи протестиращите. Иначе добродушно изглеждащите животновъди на моменти изглеждаха побеснели-“ От глад брате, гладуват ни животните, гладуваме и ние“ цветно обясни бай Петко Генов от Симеоновград. Правителството буквално се подиграло с тях, като им опуснали субсидия от 100 лв за млечна крава. Щяло да има още 30 и това било 70 % от субсидията за глава добитък. Миналата година фермерите получили по 420 лв за крава и 200 лв за теле. Според стопаните изхранването и гледането на качествена млекодайна крава излиза 2000 лв годишно, но в тази тежка криза не настоявали за невъзможното. Искат само да оцелеят. Което няма да стане с 200 лв за 1 добитък. „Този /министъра б.а./ знае ли как се гледа животно. Само 200 лв ли яде на година 1 тон бик? Той/министърът/ с 200 лв ще умре от глад за месец“ бесуваха протестиращите. Заканиха се че не път, ами цялото министерство на земеделието ще окупират ако Греков продължава да си прави оглушки. „На 70 км от нас е/ в Кърджали б.а./ да дойде да обясни на хората тук защо ги обрича. Аз поемам отговорността“ решително заяви председателят на българската асоциация на животновъдите Бойко Синапов. И подкара хора на щурм срещу униформите.

Последните проявиха здрав разум-като видяха, че ще стане беля допуснаха протестът да излезе на пътя. Вълната фермери реши да го окупира трайно, и седна на платното. За 20 минути десетки тирове и коли спряха, а чужденците трескаво правеха видеоклипове с мобилните си телефони. Пратеници на турската телевизия NBT и вестник „Сабах“ пък се скъсваха да снимат. 20 минути след началото на окупацията, униформените учтиво помолиха протестът да се оттегли, посочвайки че едва ли блокадата на пътя ще реши проблемите на българското животновъдство. Понеже от призива нямаше резултат, полицаите се хванаха под ръка и с гърдите си изтикаха протеста от пътя, подчертано пазейки възрастните и трудно подвижните хора. Фермерите оцениха жеста и се оттеглиха благодарейки на охраняващите. Екстремистки настроените сред тях обаче призоваха за нов щурм половин час по-късно. И този път полицията не докосна палки и белезници, но твърдо не допусна пробив до пътя. Белята обаче висеше на косъм. Люшналата се тълпа повали в локвата възрастният Величко Величков от асеновградското село Тополово. Стопанинът на 47 крави бе с патерици заради заболяване на костите. Напорът на множеството го стовари по очи в локва, човекът загуби очилата си. Нещастието му обаче отрезви протестиращите, които се оттеглиха. Отчитайки напрежението на място пристигна замшефът на ОД на МВР Хасково Недан Хаджиев. Повече щурмове не последваха.

Стотина фермери от Хасково и региона днес дойдоха на границата в опит да блокират международния път в знак на недоволство от неизплатените субсидии за глава добитък. Фермерите издигнаха искания за 500 лв плащане за крава, 250 за теле и 50 за овца. Те се заканиха, че ако не удовлетворят исканията им ще последва щурм на София и окупация на МС. „Не искаме някой да пострада“ многозначително казаха най-решителните от тях. Но добавиха, че няма да се спрат, България не се погрижи българите - „ Не може здрави и прави цигани да получават пари и помощи без да работят, а работещи хора да се оставят болни и гладни“.

Г.Христов

100-на фермери щурмуваха 50-на полицаи
Протестиращите окупираха пътя и седнаха на него. С патериците-фермерът от Тополово Величко Величков
Стада говеда бяха готови за излезнат на пътя
Само дипломацията на шефа на КАТ Атанас Джунов попречи на този сценарий
Протестиращите фермерки обаче бяха по-гласовити

Бойко Синапов
Полицията учтиво изтласка протестиращите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини