От х:

Днес в x:

Деца възстановиха 100-годишна къща

Минка Андонова до макета на възрожденската къща

Макет на 100-годишна къща в хасковското село Конуш направиха деца от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Копието бе представено днес в местното читалище „Пробуда 1925“ от учителя им по изобразително изкуство, музика и технологии Димо Димов.

Макетът е на възрожденската къща на 70-годишната Минка Андонова. Оригиналът се намира в близост до центъра на Конуш. В сградата има 3 стаи – одая, всекидневна и занца (задна стая), както и изба, разказа стопанката.

„За изработването на макета първо се уточняват реалните размери, изработват се чертежи, данните се вкарват в програма в компютъра, след което започва изработката“, обясни учителят Димов, който е и ръководител на групата. Целия процес от подготовката до завършването отнело на децата около 5 месеца. Те се трудили през ваканциите и почивните дни. За направата са използвани стиропор, гипс, глина, дърво и други.

Авторите на макета се впечатлили от визията на възрожденската къща на Минка Андонова, която е строена през 1912 година. От читалището имат традиция да изработват макети от естествени материали и следващата им идея е да направят копие на църква и джамия от община Хасково с дългогодишна история. Те обмислят вариант да измайсторят реплики на църквата в Конуш и джамията в село Текето.

В сградата на читалището бе представена и музейна сбирка, в която бяха изложени автентични народни носии, вретена, стан, кръг, където жените преди десетки години са точели кори за баница. Експозицията представлява вътрешното обзавеждане на една от стаите в къщата, на която е направен атрактивния макет. „Хората от селото откриха душите си и отвориха старите сандъци, за да дарят автентични български вещи, с помощта на което бе направено вътрешното обзавеждане на всекидневната на възрожденската къща“, обясни секретарят на читалището Тонка Гогова.

Днес хористките от читалището се настаниха в реставрираната всекидневна и пресъздадоха седянка, изпълнявайки българска песен. Една от жените разточи кори за баница, друга предеше, трета бъркаше мляко в бурило.

За събитието бе дошла и зам.-шефката на Регионалната библиотека в Хасково Тонка Койчева.

Анета Кутелова

Жените, които пресъздадоха седянка

Учителят Димо Димов
Част от децата, които са изработили макета
Секретарят на читалището Тонка Гогова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини