От х:

Днес в x:

Разкарват линейка заради менструален цикъл

Линейките се разкарват с повод и без повод

Линейка е била разкарана от Симеоновград до Хасково заради обикновен менструален цикъл на жена. Единственият реанимобил на общината е бил пратен на среднощно пътешествие между село Константиново и Хасково след като бременна прокървява. Тъй като става дума за дългоочаквана първа бременност, паникьосаната фамилия звъни на 112. Оттам по спешност карат родилката в хасковското АГО където констатират... редовен менструален цикъл. Жената обаче била неосигурена и не е виждала очите на лекар от години. „Бременността“ и била от тест, който уж бил положителен.

Случаят, за който бяхме сезирани от участниците в недоразумението, обаче е показателен как екипите на хасковската спешна помощ се правят на маймуни. Те се разкарват с повод и без повод, дори когато случаите са от компетенцията на общопрактикуващи лекари. В резултат на това истински спешни случаи трябва да чакат. Примерът пак от Симеоновград. На 18.07. в 21.52 часа близки на 52-годишната Соня Денчева подават сигнал, че жената е припаднала пред дома си. Жената била получила инсулт. По същото време обаче единствената линейка за общината е била при 17-годишен, който имал болки в корема, както се оказало впоследствие- заради пикантна храна. Малко преди това пък линейката била разкарана заради 39° температура на 2-годишно дете. Случаите не могат да се оставят по-средата и екипът на реанимобила се занимава с тях докрай.
30 минути след повикването за Соня линейката пристига и веднага тръгва с нея към болницата в Хасково. След още половин час тя е докарана, но въпреки прилаганото лечение в реанимобила и последвалото в болница, Соня издъхва на следващия ден. Златният час /в който пациентът с удар има най-голям шанс/, е хванат, но това не грее близките. В съпоставимия като население и обслужване Ивайловград този „златен час“ със сигурност би бил пропуснат, защото част от селата там са отдалечени на цели 2 часа от общинския център, да не говорим за областния град.

Неосигурените обаче продължават да използват линейките като лични лекари, заобикаляйки цялата доболнична помощ. Тук не дължат осигуровки, даже и потребителската такса, която осигурените плащат на джипитата си.

По официална статистика, 32 хиляди повиквания са се стоварили върху 13-те екипа на Центъра за спешна медицинска помощ-Хасково. Всъщност 12, защото един реанимобил е предназначен за транспорт-доставка на кръв, починали за патоанатомията, проби за алкохол и т.н.

Още 50 хиляди пък са преминали през ЦСМП за амбулаторни прегледи. Това става в стационарни медицински пунктове в общините без болници. Там се оказва първа помощ, преди пациентът да се пренасочи към лечебно заведение. Оказва се обаче, че често няма нужда. Само 5 хиляди от всички над 80 хиляди, потърсили услугите на Спешна помощ, са били хоспитализирани. Цифрата варира през годините, но никога не се качва над 20 %. Тоест 4/5 от обслужените от местните линейки всъщност не са имали нужда от тях.

По данни на здравната каса, от близо 247 хил. души в областта, неосигурените са поне 1/5 - 49 619. Може и да са повече, защото посочената цифра е на хора, които вече са фигурирали в системата и са имали някога личен лекар. А има и много хиляди, които никога са нямали такъв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини