От х:

Днес в x:

38 деца родиха деца в Хасковско

15-годишната майка Анка докара присъда на бащата Динко. Случаите обаче не престават

38 непълнолетни майки родиха в Хасковско за първите 9 месеца на годината. Това са момичета между 14 до 18 години, които по закон се водят деца. Обаче вече са майки, като за някои това дори не е първо раждане. Най-малката от тях е на 14 години и е от областния град.
Заради зачестилите случаи Държавната агенция за закрила на детето започва проверки по региони за невръстни майки.
Според правилата хасковските социални се уведомяват от АГ отделенията за всеки случай на непълнолетна родилка. Ако се окаже, че тя е в брак с бащата, се приключва само с проверка на битовите условия, в които ще се отглежда детето. Ако обаче няма брак, случаят се дава на прокурор. Така се е процедирало в 25 от 38-те случая. По колко от тях обаче се образувани производства, е друга работа. Обикновено дори и започнали, производства се прекратяват, ако през това време майката сключи брак с бащата.
Дори и да се стигне до присъда, законът предвижда наказание в ниска граница – до 2 г затвор. По-често обаче се прилага обществено порицание. Тези наказания позволяват, когато извършителят няма предишни присъди, да се освобождава от наказателна отговорност чрез налагане на глоба. Понякога не се стига дори и до това.
Последният осъден за секс с непълнолетна от областта бе от декември 2011 година. 25-годишният татко Динко от свиленградското село Васково получи едва 7 месеца пробация, за това че направил майка 15-годишната си изгора.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини