От х:

Днес в x:

БСП отцепва гори за Харманли, не им пука за печалбата

Министърът на земеделието от квотата на БСП Димитър Греков е издал заповед за разделяне на държавните гори в областта в две дружества - на Хасково и Харманли. От 1 януари 2014-та година двете структури ще функционират паралелно, като любопитното е, че лъвският пай от държавните гори остава в Харманли - около 23 хиляди хектара срещу 11-12 хиляди за Хасково. Досега голямото Горско в областния град администрираше 34 хиляди хектара в 7 общини-Хасково, Харманли, Маджарово, Симеоновград, Минерални бани, Стамболово и Димитровград. След разделението към Харманли минават Маджарово и Симеоновград.

Това ще изиска назначаване на допълнително хора в Харманли, вместо работещите в момента 15-тина души, потвърди Пейчо Върбанов, началник на държавно горско предприятие Сливен, което администрира горите в Югоизточна България. По разчет във всяко от дружествата трябва да работят между 27 и 32 души. Общо 64. В момента наличните лесничейски щатове са 52. „Няма да има съкращения, част от хората ще се пренасочат в Харманли, ще бъдат назначени и други. Нали това е целта, да се отворят нови работни места“, коментира Върбанов. На въпроса няма ли да станат предприятията губещи /с такъв мотив секторът бе окрупнен през 2011-а -б.а./, Върбанов отговори дословно: „Нас печалба от Хасково не ни интересува. Печалбата ще я чакаме от Странджа, Родопите и Стара Планина“ .

Печалбата на едно Горско стопанство идва от дърводобива. Според шефа обаче, целта в Хасковско е друга - да се опазят горите и да се изпълни залесителният план. Районът бе силно ударен от пожари и трябва да се възстановява, припомни Върбанов, като допълни, че насищането с повече хора хем ще опази младите насаждения, хем ще засили охраната заради бракониерите. Било по-лесно и за хората. Сега от отдалечените общини трябвало да се пътуват до Хасково за един печат. Децентрализацията в администрацията щяла да ги улесни.

Подобна логика бе оспорена от настоящи служители на Горското. След реформата в сектора през 2011-та, държавното лесничейство в Хасково промени статута си от губещо на печелившо. Според самия Пейчо Върбанов, само за 9-месечието на тази година е регистрирана печалба от 279 хиляди лева. При децентрализираното състояние преди 2011-а всяка отделна структура генерирала по 300 хиляди лева загуба.

Любопитното е, че при уволнението на предишният директор на горските Николай Янчев като мотив бе посочен именно неизпълнение на финансовия план на дружеството.

Втората любопитка е, че министър Греков е бил крупен земеделец в Любимешко. Министърът е родом от тамошното село Белица. Веднага след като Греков стана министър тръгнаха слуховете, че харманлийското предприятие ще бъде възстановено на всяка цена.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини