От х:

Днес в x:

Шофьори зарязват тировете на границата, отиват си вкъщи

Все повече шофьори зарязват колите си, на паркинги или край пътя

Отчаяни от продължаващата тапа на българо-турската граница, много шофьори на тирове изоставиха автомобилите сина паркинги или направо край пътя и се върнаха по родните си места. „Защо да харчим по ресторанти и хотели, скоро нещата няма да се оправят“, изрази общото мнения 49-годишният Васил от Пловдив. И пое към къщи. Отчаянието му бе продиктувано от непрекъснато растящата опашка от тирове, която вече „подгони“ Любимец. Колоната спрени коли стигна отбивката за Свиленград още сутринта и се качи на магистралата. В момента колоната чакащи коли е дълга поне 30 км. ГКПП Капитан Андреево и близкия Лесово са блокирани, свободен е само Малко Търново. Там обаче капацитетът е малък. Шофьорите пък не искат да минават оттам, защото допълнителните километри ще трябва да ги плащат от джоба си.

Опасенията са, че тапата скоро няма да се отпуши, дори и ако по някакъв чудодеен начин преговарящите страни се разберат на мига. Според нашето министерство на транспорта преговорите между двете страни вървят гладко, но проблемът не бил на ниво министерства, според пресаташето Костадин Вардев.

Дори обаче оторизираните нива, които и да са те, се разберат, отичането на хиляди блокирани автомобили ще отнеме дни. Не по-малко от 300 тира са заклещени на самия пункт Капитан Андреево. Само тяхната обработка ще отнеме няколко митничарски смени. Сериозен проблем са и многото вече зарязани коли. Повод за подобно решение е и близкия Курбан Байрям. Един от най-големите мюсюлмански празници започва официално след седмица, на 16-ти октомври .
Неофициално запразняването започва няколко дни по-рано. Дори и тираджиите да успеят в този период да стигнат до дестинациите си в Турция, там нищо няма да работи, опасяват се те. Курбан Байряма продължава до 19-ти. Загубите на превозвачите ще са огромни.

Към 16 часа блокадата на границата оставаше, нито един тир не бе преминал в двете посоки. През пункта се пускат само леки автомобили и автобуси. По данни на журналиста Мурад Савас от Анадолската агенция, от другата страна на границата отбивали техните камиони още при Одрин, без да ги допускат до Капъкуле.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини