От х:

Днес в x:

Шарка удари мюсюлманите за Байряма

Пазаренето за личен коч ще спре заради забраната

Шарка по овцете и козите се стовари върху мюсюлманската общност седмица пред големият им празник Курбан Байрям. Заради бича по дребните преживни животни на територията на хасковска област се забраняват всички тържища за овце и кози. А избирането на най-личен коч е незаменим ритуал преди празника.

Със заповед на министъра на земеделието и храните Димитър Греков обаче от днес е забранено движението на живи овце и кози в 6 области - Хасково, Ямбол, Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Рестрикцията е заради открита шарка на българска територия. Огнищата са две - село Стоилово, област Бургас и с. Кочан, област Благоевград. Шарката пламна още на 16-ти август в близкото до Ивайловград гръцко село Питион, но досега не бе прескочила в българско.

Заради опасността от масова зараза родните животновъдите не трябва да позволяват смесване на животните с други стада при паша и водопой, а също не трябва да закупуват животни с неизвестен здравен статус. Движение на овце и кози се допуска само за тези, които са предназначени за незабавно клане, се казва в заповедта на министъра. Предстои свикването на областната епизоотична комисия в Хасково, която да потвърди и детайлизира тези мерки.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини