От х:

Днес в x:

Село Крепост напира за световен рекорд в Гинес

Димитровградското село Крепост напира за световен рекорд. Но не с килограмите набрани хрущялки тази пролет, а с изкуство.

Местният управник Димитър Белчев е твърдо решен да прочуе населеното място по цялата планета като селцето с най-пищната галерия на открито. Става въпрос за паната върху сградите, дело на братята художници Панчо и Христо Паневи. Творбите им вече блестят върху 28 от фасадите в Крепост.

Напористият кмет вече е подготвил и следващото пано, върху коeто по-малкият от братята – Христо, ще работи идната пролет. Двамата братя подаряват творбите на селото, за тях не е платена дори стотинка от селската хазна. Макар че единият живее във Велико Търново, а другият в София, Паневи са при всеки удобен случай в родното селце.

Те са родолюбиви българи и ние се гордеем както с произведенията им, така и със самите тях, казва управникът Белчев.

Затова напоследък той усилено сърфира в интернет в търсене на евентуална конкуренция - да не би друго селце по света да е с по-богата монументална галерия на открито. Белчев вече се е заел със задачата да събере необходимата документация за представянето на 28-те пана пред книгата с рекордите Гинес.

Селският управник е дотолкова обзет от амбицията си, че дори преди ден скастри вицепремиера Даниела Бобева, че е прескочила селото при визитата си в Димитровград.

Мая Манолова

Кметът на Крепост Димитър Белчев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини