От х:

Днес в x:

Евродепутати: Турция ни пробутва бежанците

Българските евродепутати посочиха, че Турция нарочно ни пробутва бежанците от Сирия и некоректно охранява границата си с България. Темата коментираха пред бежанския център в с. Пъстрогор евродепутатите Ивайло Калфин, Станимир Илчев и Моника Панайотова. Заедно с делегация от колеги от Европарламента българите са трети ден у нас заради ситуацията с бежанския наплив и, за да проконтролират охраната на външната граница на еврозоната.

Ивайло Калфин  посочи като пример кадри, които видял в Гранична полиция и на които се вижда ясно как турския граничен патрул подминава бежанската група и я допуска до българско. „Виждат се бежанци как минават граничната бразда в тъмната част на деня и идват към България, без дори да се крият. Покрай тях минава турски патрул, който ги поглежда и ги пуска да преминат без да ги задържи".

Българските евродепутати смятат, че проблемите с бежанците у нас да бъдат приети като общ проблем за целия Европейски съюз. Те смятат, че е необходимо емигрантите от Сирия да бъдат разселени на територията на всички държави от еврозоната, след като получат статут у нас. Освен това Европейската агенция за контрол на външните граници „Фронтекс“ трябва да окаже натиск върху турското правителство на турска територия да бъдат допуснати смесени гранични патрули.

Според Ивайло Калфин българското правителство трябва да поиска финансова помощ от Европейския съюз заради увеличаващия се брой на бажанците на територията й. Той обаче коментира, че по-важното е да се знае, че колкото и голяма да е тази финансова помощ от Европа, страната ни няма възможност вече да приема бежанци на територията си. Калфин поиска останалите страни от Европейския съюз също да вземат отношение за разселването на емигрантите.


 

 По отношение на некоректната охрана евродепутатът Станимир Илчев пък смята че трябва да се намеси Европейската агенция за контрол на външните граници „Фронтекс“ и да окаже натиск върху турското правителство на турска територия да бъдат допуснати смесени гранични патрули. Илчев ще поиска в европейския парламент и оказване на натиск за подписване на спогодба, по силата на която нелегално преминалите на територията на ЕС да бъдат връщани обратно.

Депутатите от ЕП бяха посрещнати с овации от емигрантите. Някои от по-младите обаче насядаха символично по земята, за да демонстрират дългото чакане на статут. Някои от бежанците разказаха, че чакат пети месец за това. Други издигнаха надписи, в които искат час по-скоро да бъдат събрани със семействата си, останали по другите центрове за временно пребиваване на чужденци.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини