От х:

Днес в x:

Прокуратурата разследва обгазяването на Димитровград

Обгазяването на Димитровград се разследва от прокуратурата

Районната прокуратура в Димитровград е започнала разследване на вчерашното обгазяване на Димитровград с отровния серен диоксид. Това заяви районният прокурор на Димитровград Атанас Палхутев. Като повечето димитровградчани, и той научил за обгазяването от медиите, макар по закон да трябва да е информиран от съответните институции. Обвинителите са възложили на РИОСВ, РЗИ и димитровградската полиция да извършат съвместна проверка на случая с последното обгазяване.

Представители на трите служби трябва да разберат с колко точно над нормата е била концентрацията на серен диоксид във въздуха и каква е била причината за обгазяването. Поръчката е странна, защото в сайта на държавната РИОСВ още вчера бе изнесено, че от норма 350 концентрацията на серен диоксид е стигнала 969 микрограма на кубичен метър. Прокуратурата иска да разбере до каква степен са били застрашени здравето и животът на гражданите. Което също е странно, защото още вчера от контролната институция обявиха, че алармения праг/отвъд който следва да бъде предупредено населението/, е надвишен в три поредни часа – 960 микрограма в 13 часа, 969 микрограма в 14 часа и 609 микрограма в 15 часа. Целта е да стане ясно дали има извършено престъпление, заяви прокурор Палхутев.

Гражданите не знаят дали има извършено престъпление, както не знаеха и за обгазяването. Всички чакат с интерес заключението на прокуратурата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини