От х:

Днес в x:

Гроздето с добра цена, крадците с бързи бусове

Стопаните бързат да си приберат гроздето, защото рискуват да им го окрадат

Очакваните много добри изкупни цени за тазгодишната реколта от грозде допълнително мотивират крадците в Хасковско. Апашите се организират по групи, като наемат или дори закупуват бусове за подготвяните удари. В подвижните команди има един шофьор, един отговарящ за склада и съхранението на стоката, и 4-5-има бързи майстори с лозарски ножици. За два часа пълнят 30 касетки, по 14 кила всяка и бягат. Бусовете също са бързи, досега не е хванат нито един.


Вербуват един-двама помощници от селото, край което е набелязаният лозов масив, най-често роднини на крадците, разказаха схемата ужилени стопани от Хасковска и Стамболовска община. По официални данни през последната седмица от тези райони бе задигнато близо 800 килограма грозде, обрано от масивите. В селата се смеят - откраднатите количества са поне два пъти по-големи. Гроздето обикновено е предварително договорено на щандовете по зеленчуковите пазари в градовете. Никой не следи произхода на стоката, количествата са малки и винаги могат да минат за собствено производство.
Ядрото на крадците е от най-винения район в областта - харманлийско. За голяма част от местната ромска общност кражбата на грозде е доходен поминък от години. Сега обаче посягат и в други общини, понеже реколтата е добра навсякъде.


Крупни производители на грозде твърдят, че от години не се е случвало всички сортове да са с такива добри показатели. Според собственикът на винарната „Тера Тангра“ Никола Зайчев от Харманли, гроздето е с идеалния захарен градус - 24-26, при това още в началото на септември. В района вече предсрочно започнали гроздобера на винените сортове Мерло, Каберне, Шира, Рубин. Към момента цената им на едро е 50-60 ст. за килограм. Белите винени сортове като Тамянка, Траминер и Шардоне имат съвсем задоволителната цена от 90 ст. Десертното грозде проби 1 лв, а на пазарите на дребно се търгува по два.


Реколтата е толкова богата, че някои от производителите са стигнали мечтания добив от 1 тон на декар. Иначе за нелошо постижение се смята и половината. Затова кражбите на грозде не се забелязват веднага, особено ако не гледа самият стопанин. Крадците не берат чепките наред, а взимат от корен по 2-3 и подминават. Така лозовият корен не изглежда обран, но въпреки това се набират стотици килограми грозде.

Г. Христов

В харманлийско официално започнаха гроздобера
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини