От х:

Днес в x:

Амбициозни мами водят първолаци, готови за втори клас

Децата лесно свикнаха в клас

Значителна част от първолаците могат да четат, както и да смятат до десет, а всички останали познават буквите. Това стана ясно в днешния ден на отворените врати, който училище „Климент Охридски“ традиционно обявява преди началото на всяка учебна година. Смисълът на инициативата е децата да се запознаят с учителките, помежду си, както и да усетят тръпката в класните стаи. И да разберат (а също бабите и мамите) какво ще се учи в училище.

Оказа се, че няма да е нещо ново. Всяко от запитаните деца с гордост обявяваше, че може да чете. Експеримент потвърди думите им - малко момиченце с плитчици гладко прочете явно познати думи. А на непознатите, подадени и от репортера, се позапъна, но сричайки, прочете цялото изречение. Друго сладурче направи няколко сметки до 10, а ниско подстриган юнак се засили да брои до 100. На въпроса какво най-много обичат да правят, децата сензационно отговориха: да четем и смятаме. Мед по сърцата на мамите....

„Подобни отговори са неестествени“, коментира класната на 1 А Йонка Петева. „Нормалното е да кажат, че най-много обичат да играят, но какво да се прави - има и амбициозни мами“. Впрочем децата сами признаха това, след като първоначалната официалност на момента отмина. На въпроса какво тогава ще учат в 1 клас след като учебната програма е предвидена за ненаучени деца, учителката бе категорична, че наученото в къщи трябва да се постави на здрава основа. Затова в 1-ви клас се започва не просто с буквите и цифрите, а с техните елементи. Няма ли да им е безинтересно? В никакъв случай, отговориха други начални учителки. Знанията се поднасят в система и под формата на игра, за да им е интересно.

Интересното за децата започва още с боядисаните във весело жълто и богато декорирани класни стаи. Снимки и апликации разведряваха стените, 5-класнички допълваха с усмивки уютната атмосфера. Изкласилите дошли да помагат на волни начала.

По традиция, първите класове в „Климент“ са препълнени. 4-те паралелки събират точно 104 деца - по 26 за всяка. Нормативният таван за 1-ви клас е 24, но с разрешение на министъра всяка паралелка може да бъде увеличена с 10%, т.е.до 26.

Г. Христов

Повечето от децата са готови да втори клас

5-класници помагаха на учителките

Йонка Петева е класна на 1 А
Въпреки че обичат да четат и пишат, децата обичат и да играят-дори на канадска борба в час
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини