От х:

Днес в x:

Хасковлия от Австрия кара бус с дарения за Пъстрогор

Българинът с австрийски паспорт Митко Ламбов измина стотици километри с микробус, пълен с дарения за бежанците в с. Пъстрогор.

Заради ескалиралите събития в Сирия хасковлията, който се е установил в Австрия преди 25 години като политически емигрант, обявил акция за събирането на помощи. Детски, мъжки и дамски дрехи, обувки, спално бельо и дори чисто нова зимна шапка от визон са сред събраните вещи. Събирателен пункт била практиката му по мануална медицина в Линц, където Ламбов живее.

Знам какво е да нямаш палто на гърба си на прага на зимата. Когато избягах в навечерието на прехода от 1989-а, аз самия съм бил в бежански лагер за политически емигранти до Трайскирхен“, разказва вече побелелият мъж.

Ламбов е всестранно развита личност. Богослов по образование. Говори 14 езика. От тази гледна точка му е било с една идея по-лесно като беглец в чужда държава от повечето сирийци, които напускат родината си. Според него има и много християни, които бягат от мюсюлманите в Сирия. Митко Ламбов е пътувал много и през годините е посещавал Сирия неколкократно. За сирийците казва, че като цяло са гостоприемни хора.

Разказва, че това не е първото му дарение. Този път обаче го нарочил, че ще е за нуждаещите се бежанци от лагера в Пъстрогор.

За да докара стоките до България, купил специална кола за повече багаж. Когато продавачът разбрал за какво му е нужна, му направил отбив от първоначалната цена.

По пътя му към България Рождество Богородично го заварва в Белград. Затова Ламбов решава да направи дарение за бедните и там. Част от събраните от австрийците дрехи той оставя в манастир край сръбската столица.

Вярно, че българинът е беден в момента, но трябва да помагаме всички, защото това е християнската любов - да обичаме ближния си, както себе си“, казва дарителят, преди да подкара автомобила си към Пъстрогор.

 

 

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини