От х:

Днес в x:

Министерска копка край Свиленград за влака -стрела

"Създаването на модерна жeлезопътна мрежа, която да развие икономическия потенциал на страната, е наша главна задача". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на инспекцията на модернизацията на ж.п. участъка Харманли – Свиленград.

По границата министърът ндаде официален старт на строителните работи. Отсечката е с дължина 38 километра и е част от мащабния проект за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград, който се изпълнява по ОП „Транспорт”.

След модернизацията на трасето, което ще отговаря на всички европейски изисквания, влаковете ще развиват скорост от 160 км/ч . Предвижда се изграждането на подлези, мостове и прелези, а очакванията са да се възобнови и голямо строителство в региона на други съоръжения и пътна инфраструктура.

Според министър Папазов в момента се работи с много добри темпове. На обектите има струпана много техника, а трасето вече е оформено. Той очаква реконструкцията на ЖП-линията да бъде завършена в срок до лятото на 2014 година, а модернизацията ще осигури по-сигурно, комфортно и безопасно пътуване.

Нямаме нещо, от което да се страхуваме за забавяне на проекта, защото е много важно да спазим сроковете, защото сме в края на периода на усвояване на средства и едно забавяне е нежелателно. От това, което видях вчера, аз лично съм много удовлетворен, защото напредъка е очеваден”, заяви министър Папазов.

Изпълнението на железопътни проекти ще бъде широко застъпено в новата оперативна програма „Транспорт” и се работи активно по подготовката на нови проекти, които могат да бъдат финансирани след 2014 година. За целта са осигурени 35 милиона евро чрез презпределение на финансовия ресурс в оперативната програма, а проектите вече се изпълняват.

Ваня Петкова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини