От х:

Днес в x:

Пешаци минаха през Ивайловград по пътя на Сюлейман I

Пешеходците ще отнесат със себе си рекламни брошури за Ивайловград

Пешаци от движението „По пътя на султана” минаха през Ивайловград, за да получат печата на общината от кмета Диана Овчарова и да удостоверят, че са минали през родопското градче.

Авантюристите, които са от различни националности вървят по стъпките на османския султан Сюлейман I. Известният още като Сюлейман Великолепни и Сюлейман Законодателя владетел е най-дълго управлявалият султан на Османската империя. Той е начело на империята от 1520 до 1566 г. През управлението си е оглавил два военни похода от Истанбул до Виена през 1529 г., и през 1532 г. И двата похода са неуспешни.

Организацията „Пътя на султана” е основана в Холандия. Членовете й имат за цел да изминат разстоянието от Виена до Турция и по маршрута си да маркират мрежа от места за настаняване - частни къщи, хижи и хотели. Пешеходната пътека „Пътя на султана” се сочи като един от най-атрактивните бъдещи маршрути, свързани с историята, културата, религията и забележителностите на няколко държави в Европа.

Създателите на маршрута вярват, че тази инициатива в едно с това, че е пример за устойчив туризъм ще донесе и много икономически ползи на местните общности.

Приключението започва от катедралата „Свети Стефан” в центъра на Виена. Мястото е избрано неслучайно, тъй като часовниците на катедралата са направени от претопени османски оръдия. Маршрутът минава през Австрия, Унгария, Хърватия, Сърбия и България и завършва на гробницата на султана, зад джамията Сюлеймание в Истанбул.

В нашата страна „Пътя на султана” влиза в Борино и завършва в Ивайловград. Във вътрешността трасето минава през общо 5 общини - Смолян, Ардино, Кърджали, Маджарово и Ивайловград.

 

М. Манолова

По стъпките на Сюлейман Великолепни
Кметът на Ивайловград Диана Овчалрова сложи печатите в специалния паспорт на маршрута
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини