От х:

Днес в x:

Пазарът в Любимeц се раздвижи, производителите доволни от проверките

Стопът за чуждия зарзават се отразява на родните производители освежаващо, коментираха стопаните от Любимец.

След като от близо месец държавата затегна коланите за вносителите на плодове и зеленчуци с масираните проверки по границите и тържищата във вътрешността на страната, българските стопани по-лесно намират пазари за стоката си.

Изкупните цени на едро не са повишени, но пък напоследък се радваме на по-голямо търсене на нашата стока“, разказа един от големите производители на дини и пъпеши в Любимец Елена Тенева.

Само преди месец тя и колегите й демонстративно изхвърлиха направо на пътя продукцията си в знак на протест от липсата на защитни механизми за плодовете и зеленчуците бг.производство и дъмпинговите цени на вносните. Протестната вълна на производителите мина през цялата страна и българските фермери настояха да се осигури спокойната им работа и пазар за родното производство.

Вече почти няма външна стока на пазара в Любимец. Това е добре, защото българинът заслужава да яде качествен зарзават, а не да се тъпче с нитрати, само заради ниските цени“, разсъждават в Любимец. Килограм домати на тържището там се търгува на едро за 35 ст. Само преди месец обаче цената се била сринала до 30 ст. и производителите оставили за известно време стоката да гние направо на корените. Нямаше смисъл да прибираме. Надникът, който плащаме на ден на берач е 20 лв. „Сметката ни не излизаше и затова зарязахме стоката на полето“, казват собствениците на зеленчуковите градини. Сега 5 ст. върху цената на килограм малко по-добре „връзват общата кесия“.

Напоследък бостанджиите отчитат и раздвижва не пазара на бг. дини и пъпеши. Килото на динята на любимешкия пазар на едро върви между 9 и 10 стотинки. Пъпешът се търгува за 50 ст.

Въпреки, че все още лъвския пай в търговията на зарзават остава за прекупвачите, производителите са обнадеждени, че поне трудът им не отива на халос, а успяват макар на по-ниски цени да избият от количеството продажби. Бостанджиите са доволни и от факта, че тази година дините и пъпешите са включени в списъка на плодовете и зеленчуците, чиито производители ще получат по 44 лв. на декар евросубсидии за торове, семена и препарати.


М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини