От х:

Днес в x:

На среща в Димитровград: Без талони за безплатни прегледи за ракови заболявания

Част от екипа на кампанията в Димитровград, минути преди да отпътува

Голям интерес към информационния ден, посветен на профилактиката на онкологичните заболявания бе отчетен днес в Димитровград.

По линия на проект "Спри и се прегледай" в зала "Гросето" гостуваха специалисти, който разясниха превенцията на рака на маточната шийка, гърдата, а също и на дебелото и право черво. Кампанията продължи малко повече от час, а не какво бе обявено по-рано от 13:30 до 15:30 часа.

Част от присъстващите в зала "Гросето" бяха с нагласата, че ще се предоставят талони за безплатни прегледи, които ще извършват специалисти от тукашни болници. Такива обаче не бяха раздавани в Димитровград.

На срещата стана ясно, че единствено Министерството на здравеопазването изпраща талони по куриер за профилактични прегледи, като избраните се подбират от есграон според целевата възрастова група.

В рамките на проекта се поемат разходите за цитонамазка, мамографски преглед и анализ на екскременти, които да установят има ли наченки на здравословни проблеми.

"Това което ние правим в Димитровград и Южен централен район е единствено информационна кампания - раздаваме материали, обясняваме какво е скрининг, какво да направят хората, когато ги поканят на преглед от Здравното министерство", коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Владимира Костова от екипа на проекта.

След Димитровград днес кампанията продължава с информационнните срещи в Първомай, а в следващите дни ще бъде в Хасково и Кърджали.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Срещата в зала "Гросето" днес премина при голям интерес
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини