От х:

Днес в x:

Шофьор: Лежах 2 г. невинен заради BG трафикант на хероин

Метин Джесур. Две години невинен зад решетките

Две пълни години зад решетките в турски затвор е прекарал 39-годишният Метин Джесур. Той бил задържан при залавянето на пратка от 44.5 кила хероин на Капъкуле през 2009 година. Според турския съд дрогата е била на наркотрафиканта от България Юзеин Осман.

„От август 2009 до август 2011 година прекарах като следствен в турски затвор заради Юзеир. После прокурорът поиска да ме освободят, защото се убеди, че съм невинен. Това е същият прокурор, който преди години арестува боса на „Фенербахче“ Азис Йълдъръм. Ако той имаше и капка съмнение, че съм виновен, щеше ли да сме пусне от затвора?“, пита Метин.

Голямото нещастието в живота му се случило през август 2009 г. „От десет години съм шофьор на автобус, всеки ден пътувам до България. Тогава дойдоха приятели на Юзеир и помолиха да прекараме до България два дивана, били за негов роднина, който се женел, но нямал достатъчно пари за обзавеждане. Питах шефа на нашата фирма и той се съгласи.

В уречения ден дойдоха двамата приятели на Юзеир и качиха диваните в багажното отделение на рейса. Дадоха ми 80 евро за транспорта, както се бяха договорили с шефа.

Когато стигнахме Капъкуле, компютърът определи на случаен принцип нашият автобус за минаване през рентген. Тогава се разбра, че в диваните има нещо. Митничарите едва намериха пакетите, бяха замаскирани и закрепени с летви. Това е правено във фабрика, не е аматьорска работа“, разказва Метин.

Дългогодишният шофьор на автобус познавал по име всички служители на Капъкуле. Те него – също. „Знаеха, че аз не мога да участвам в подобни неща“.

Шефът на отдела за наркотици го извикал и му показал записи от камерите на пункта. На екрана Метин видял Юзеир, който минал пункта минути преди рейса. Пеша.

„Посочих го и казах: Ето това е човекът, на когото са диваните. Дойдоха и български полицаи, на тях разказах същото“, продължава Метин.

Турската полиция го задържала, арестували и двамата, които докарали диваните и ги качили в автобуса - Юсеин и Расим. Престояли зад решетките различно време, първият го пуснали след 21 месеца, Метин - след 24.

„И прокурорът, и съдията бяха убедени в нашата невинност, затова ни освободиха, без да ни наложат никаква мярка за неотклонение. Казаха ни: Съчувстваме ви, но такава е процедурата. Още на другия ден се върнах на работа. Но като се сетя за тези две години в затвора, ми се плаче. Не можах да изпратя дъщеря си в първи клас. Най-хубавите ми години, а аз – невинен в затвора“, разказва Метин.

През август 2009 година трафикантът Юзеир Осман успява да се измъкне от полицията. Изчезва в Белгия, където се установява и дори прибира семейството си. Междувременно в Турция е осъден задочно на 15 години затвор. Обявен е за международно издирване.

Спасява се с хитрост. В Турция той има лични документи на името Юзеир Дьонмез, в България – Юзеир Осман. С българската си лична карта пребивава в кралство Белгия и на практика се укрива от правосъдието. Така до това лято, когато се връща в България и белезниците щракват на ръцете му.

„Аз се обадих на БОП-аджиите, че е в Хасково. Научих, че се е върнал в България. Не мога да му простя двете години, които прекарах невинен в затвора“, признава Метин.

Според него Юзеир има къртица в полицията, която го уведомява за всяка стъпка на службите. „Брат му също се занимава с незаконна дейност, но когато тръгнат да му правят обиск вкъщи, той се обажда по телефона на брат си: „Довечера ще имаш гости“. И нищо не намират“ разказва Метин.

В края на юли хасковският окръжен съд наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на Юзеир Осман. Тя е потвърдена по-късно от апелативния съд в Пловдив.

„Адвокатът му е казал на роднините да съберат 80 000 лева и на следващото дело ще го пуснат“, кълне се Метин.

Научил от роднини на трафиканта. Било абсолютно сигурно. Роднините вече обявили за продажба къщата в село Черешица,, Кърджалийско, за да съберат сумата. Шефът му в Белгия също обещал да помогне с пари.

„Тук, в България, прокурори и адвокати се договарят. Полицаите също. Това в Турция не може да се случи. Преди време и при нас беше същото, но вече има ред“, допълва Метин.

Той обаче е твърдо решен да не остави нещата така. „Съобщил съм на нашите адвокати в Турция. Подготвя се искане за екстрадицията на Юзеир в Турция. Ако остане в България, ще се измъкне“, убеден е Метин.

Haskovo.net ще проследи случая със задържания Юзеир Осман в съда.

Тодор Кръшков

Юзеир Осман в съда в Хасково на 29 юли, когато му наложиха постоянна мярка "задържане под стража"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини