От х:

Днес в x:

Предлагат безплатни прегледи за смъртоносни женски болести

За жените има ваксина срещу папилома вирус, но в България тя се приема резервирано

Министерството на здравеопазването ще изпрати до края на годината 400 хиляди покани за безплатни прегледи за болести, които се превръщат в смъртоносен бич за населението особено женската му половина. Здравеопазването ще осъществи превенция за рак на маточната шийка, рак на гърдата и онкологични заболявания на дебелото и право черво. Ранното откриване на тези заболявания позволява лесно справяне с проблема и рязко подобряване на качеството на живот, уточняват от министерството. По този повод стартира национален проект „Спри и се прегледай“ който ще бъде в Хасково на 20 август/вторник/ от 10 часа пред Община Хасково.


На срещата ще бъдат представени презентация по проект „СПРИ и се прегледай“, образователен филм и видеоклипове. Ще имате възможност да отправите въпросите си към специалист в областта на скрининга, както и към представители на Регионалните здравни инспекции, които администрират проект „СПРИ и се прегледай“ на регионално ниво. След дискусията ще има викторина с награди, обещават организаторите.


Ранната диагностика е ключова за превенция от този тип, категорични са лекарите и напомнят рисковите групи-20-60 за рак на маточната шийка, 50-69 за заболявания на гърдата и над 50 за онкологични заболявания на правото и дебелото черво.


Главни потърпевши от тези болести са жените. Така например човешкият папилома вирус, който предизвиква рака на маточната шийка, е безвреден за мъжа, който обаче може да бъде преносител при необезопасен секс. В ранните му стадии заболяването е лечимо на 100 % а бързата му диагностика става относително лесно-чрез така наречената цитонамазка. Неглижирането на профилактиката на половата система обаче води до увеличаване на случаите на опасното заболяване.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини