От х:

Днес в x:

И Дания въвежда задължителна казарма за жените

Освен заради изискванията на НАТО мярката цели и пълно равноправие между половете

Дания става третата страна в Европа след Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си, предава Би Ти Ви. Това ще стане с въвеждане на задължителна казарма за жените от 2026 г., стана ясно от изказване на датския премиер Мете Фредериксен, цитирана от Би Би Си.

„Ние не се превъоръжаваме, защото искаме война. Превъоръжаваме се, защото искаме да я избегнем“, коментира Фредериксен при представянето на плана.

Новите мерки на датското правителство идват на фона на нарастващото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Страната също така увеличава военните си разходи от сегашните 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 2%, за да изпълни целите, поставени от военния алианс НАТО. В следващите 5 г. бюджетът й за отбрана следва да се увеличи с близо 6 млрд. долара.

Освен за постигане на изискванията на НАТО, мерките имат и друга цел - постигане на пълно равноправие между половете. „По-стабилната наборна военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и за попълването на въоръжените ни сили“, казва министърът на отбраната Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и сега могат да преминат през военна служба, но това се случва само доброволно, докато за мъжете тя е задължителна.

Миналата година 4700 души са били на военна служба, като около 25% от тях са били жени. Този брой ще бъде увеличен на 5000 души годишно.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини