От х:

Днес в x:

Гроздоберът тръгва на Богородица

По-добра реколта от миналогодишната чакат производителите на грозде от региона. Подобна е и тенденцията в цялата страна. Заради меката зима, дъждовната пролет и лято и горещия август, очакванията са както за обилно количество, така и за екстрао качество. Ще има богато предлагане, ще има и солидно търсене от винзаводите, вече прогнозират спецовете. От Изпълнителната агенция по лозата и виното твърдят, че очакванията са както за белите, така и за червените сортове. Прогнозите за съдържанието на захар в гроздето са 22 и 25 процента.

По-добра и балансирана реколта от бели грозда в сравнение с миналогодишната очакват и във винарската изба „Кастра Руба“ край Харманлийското село Коларово. След тежкия сезон за винпроизводителите през 2012 година, сега надеждите са за добър урожай. В Кастра Руба беритбата на белите сортове Совиньон блан, Шардоне, Совиньон гри и енгри, започва на 15 август.

Добивите, които очакват там са средно около 600 кг. от декар, при насаждения 556 растения на декар. За червените сортове грозде берачите се готвят да влязат в масивите в края на месеца или началото на септември.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини