От х:

Днес в x:

Безстопанствени коне тръгнаха на кафе

Конете вече са точно на завоя за "Веспрем" сн. - читател

Легендарните вече безстопанствени коне на кв. Орфей напуснаха обичайните си местоположения, в междублоковите градинки, и се преместиха в посока комплекс Веспрем. Животните вече се забелязват редовно непосредствено до търговския комплекс. „Вероятно отиват на кафе“ с чувство за хумор коментираха орфейци претръпнали на гледката.

Темата отново бе повдигната от явно непретръпнал жител на най-големия хасковски квартал. Из писмото на Димитър Димов до Haskovo.net:

“Здравейте,пиша Ви за един проблем,който вече поредна година не е решен.
Всеки ден в кв.Орфей хората се натъкват на необичайната гледка на пуснати коне,които пасат по зелените площи между блоковете и ровят из контейнерите и разнасят боклуци и зарази. А наблизо има детски площадки,на които играят деца.
Не мисля,че е нормално в европейски град в 21 век да се допуска такава цигания...Къде е общината,да залови тези коне и да глоби собственика,да обезопаси районите където играят деца?
Надявам се,че чрез Вашата медия общината ще си свърши работата. Благодаря Ви!“


По темата Haskovo.net има десетки публикации, а разследванията ни потвърдиха сентенцията, че „проблема на давещите се е проблем на самите давещи“.

Освен че опасват градинките на Орфей, безстопанствените коне излизат на натоварените булеварди „Раковски“ и „Васил Левски“ и създават реална предпоставка за ПТП-та. В тях за малко не бе замесен и репортерският автомобил на сайта. Проблемът с конете пък стига неизменно до една и съща мъртва точка-не се знае кой е официалния им собственик и съответно няма как той да бъде санкциониран. Многократно, включително и пред репортерският ни обектив, служители на общинска полиция „арестуват“ безстопанствените животни. Само за да изпаднат в нелепата ситуация, че няма какво да ги правят. На територията на града няма място за въдворяване на безстопанствени животни, нито пък има отпуснати средства за изхранването им.


В истински куриоз пък се превърна подобен случай, в който бе замесена хасковската Агенция по храните. В края на миналата година те задържаха откраднати коне и магарета от села в харманлийско. Законът обаче ги освобождаваше да се разпореждат с тях едва след като никой не предяви официално претенции за собственост. В рамките на няколко дни над 100 души се обявиха за стопаните на животните и отидоха на разпознаване. Само за да се окаже, огромното мнозинство дори не знаеха отличителните белези на животните. През това време конете ядяха сламата/и парите/ на приютилият ги фермер Юри Стоев. Контрата пък остана в институцията, която реши да се справи с проблема-Агенцията по храните. 

Г.Христов

Проблемът не е от вчера-18.07.2011-орфеец гони кон настъпващ към детска площадка
4-ти септември 2010: КОРЗ арестува безстопанствени коне. Само за да ги пусне впоследствие
05.10. 2012 г бул. Коне ни засякоха, както и шофьор не го е правил на бул. "Васил Левски"
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини