От х:

Днес в x:

Общината се отказа от иска към ББР, остават всички 10 блока за саниране по националната програма

Изображение 1 от 5

    Съветниците на Хасково решиха да Общината да направи отказ от иска си към Българската банка за развитие по предложение на кмета Станислав Дечев. Целта е да се запази възможността подаденият списък от 10 блока за саниране по националната програма да се запази в цялост.

    Казусът се появи след като преди месец сградите за саниране бяха обявени от МРРБ в цялата страна. В Хасково обаче се изсветли  проблем с четири от блоковете. Стана ясно, че че само за шестте от жилищните сгради процедурата е изчистена. Четири от блоковете отпадат за финансиране. Но пък за тях, както и за останалите шест, Община Хасково вече е платила сумата за обследване при подготовка за кандидатстване. Заради това местната администрация е завела иск срещу ББР за възстановяване на сумата за тези четири блока. Става въпрос за близо 49 хил.лева, които с лихвите достигнат до около 60 хил. лева.

    В същото време от държавата поставиха изискване, че договорът за трансфер на сумите за саниране ще се подпише само в случай, че процедурата е изцяло изчистена. Заради заведеното дело срещу ББР четирите блока на практика трябваше да   да отпаднат от списъка. Именно за да не се случи това градоначалникът предложи община Хасково да оттегли иска си, за да получи финансиране за саниране в размер на около 6 млн.лева.

    Така списъкът за сградите в Хасково се запазва цял. Става въпрос за саниране на блока на ул.„Стара планина“ 65-67, жк „Бадема“ бл.1, жк „Орфей“ бл.33, бл.35, бл.37 и ул „Стара планина“ №44. Но останалите четири сгради, които са с административни адреси: ул. Акация №5, бул. „Илинден“ №40-56, ул. Акация 42-46, ул. Червена стена №1-3-5.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини