От х:

Днес в x:

Кметът предлага Общинския съвет да гласува разрешаването на казуса за четири блока, които трябва да бъдат санирани

    Общинският съвет на Хасково да гласува разрешаването на проблема за четири от 10-те блока, които чакат финансиране за саниране по Националната програма, предлага кметът на Хасково Станислав Дечев. Той е внесъл докладна за казуса, която ще бъде разгледана на последната за годината сесия на местния парламент на 22 декември. Сградите бяха обявени от МРРБ преди месец с уверение, че финансирането е уредено и то ще бъде извършено чрез трансфер по бюджета на съответната община, след сключено двустранно споразумение между нея и МРРБ. Оказа се обаче, че само за шестте жилищни сгради в община Хасково процедурата е изцяло чиста. За останалите четири трябва да се вземе решение за действие по уреждане на отношения между Община Хасково и Българска банка за развитие.

    Договорите и за десетте блока за финансиране от Българската банка за развитие са от 27 януари 2016 година. В последствие обаче тези блокове отпадат от програмата и тогава не получават финансиране. За наша радост дойде моментът и сега получаваме финансиране за тях, обясни на брифинг днес кметът на Хасково Станислав Дечев.

    Шестте от тях са безпроблемни. Това са: ул.„Стара планина“ 65-67, жк „Бадема“ бл.1, жк „Орфей“ бл.33, бл.35, бл.37 и ул „Стара планина“ №44. Но останалите четири сгради, които са с административни адреси: ул. Акация №5, бул. „Илинден“ №40-56, ул. Акация 42-46, ул. Червена стена №1-3-5, са предмет на дело, по което Българска банка за развитие отказва да сключи споразумение за прекратяване на договорите за финансиране по Националната програма.

    Стойността на дължимата сума от страна на банката към община Хасково по договорите за финансиране на четирите сгради е в размер на близо 49 хил.лева, които с лихвите ще набъбнат до около 60 хил. лева. Това са парите, платени от общината за обследване на сградите. Но ББР пък отказва да плати тези пари, тъй като и блоковете са отказани за финансиране. Така се попада в параграф 22.

    В същото време МРРБ поставя условие, че ще сключи договор за финансовия трансфер само при условие, че документацията по сградите е изцяло изчистена, в това число и от съдебни дела. Така на практика, ако община Хасково се откаже в момента да търси дължимите й от ББР пари, то ще може да сключи договора и ще получи финансиране за санирането в размер на около 6 млн.лева, обясни кметът Станислав Дечев. Дали да се постъпи по този начин-именно това е неговото предложение, поставено на дневен ред на общинарите.

    Ако отговорът е утвърдителен от страна на Общинския съвет, значителна част от населението на общината щу получи възможност да обнови жилищните си сгради, тъй като в посочените 4 сгради има общо 408 жилищни апартамента.

    Очаква се през декември да бъдат одобрени за финансиране и още 62 жилищни сгради, който ще бъдат санирани със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини