От х:

Днес в x:

Прокуратурата внесе обвинението срещу Цветанов в съда

Прокуратурата спази обещанието си и успя в последния ден на юли да внесе в съда обвинителния акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той пък заяви, че е жертва на организираната престъпност.

Цветанов е обвинен, че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си, е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, водено срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

При разследването срещу Тодоров през 2009 г. наблюдаващият прокурор е изготвил 6 искания за прилагане на СРС, които били разрешени от съдия.
Техническото прилагане е възложено на съответната структура в МВР. Цветан Цветанов обаче, пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжния съд във Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!".

Данните за извършеното престъпление от Цветанов са открити в хода на разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Според запознати с производството, бившият МВР шеф е сложил чадър над Тодоров заради приятелството му с Флоров. От столичното следствие обаче отказват информация за движението на делото срещу Станимир Флоров, с мотива, че било секретно, предаде БТА.

Според прокуратурата, с отказа си да подпише СРС-тата, Цветанов не само е нарушил задълженията си като министър, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

Сега съдът има възможност, ако открие нарушения в работата на прокуратурата да върне делото за доразследване или да насрочи дата за процеса срещу Цветанов, което ще се случи след съдебната ваканция.


Цветанов: Жертва съм на организираната престъпност

Бившият вътрешен министър заяви пред журналисти в парламента, че е жертва на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица. Така той коментира внесения в съда обвинителен акт.

Това, което съм искал през цялото време, е колкото е възможно по-бързо да влезе в съдебна фаза, защото за мен е важно подобен процес да не бъде протакван. Знаем, че всичко това, което се прави срещу мен, съм жертва на организираната престъпност и на всички тези конюнктурни интереси, които имат определени лица”, каза Цветанов.

На въпрос как ще доказва това в съда бившият вътрешен министър отговори: „Какво да доказвам в съда? Аз съм невинен. Те трябва да докажат, че съм виновен.

Вчера стана ясно, че следователки са объркали обвинението срещу Цветан Цветанов, а адвокатът му Менко Менков е направил необходимото за ускоряване на делото.

Наложило се Цветанов да отиде в Софийска градска прокуратура с адвокат Каракушева, за да съдействат по-бързо да бъде внесен обвинителният акт.

Това е второ обвинение срещу Цветанов. Той вече е подведен под отговорност, че е допуснал безконтролно подслушване. Това разследване още не е приключило.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини