От х:

Днес в x:

Работник на жива факла след ужасяваща трудова злополука

47-годишният Иван Дончев от Симеоновград е с 93 % изгаряния след чудовищна трудова злополука в гълъбовската фабрика Брикел, този петък. Иван сменял крушка, когато волтова дъга подпалила натрупвана с години въглищна прах. Въздухът в затвореното помещение буквално експлодирал, а мъжът се превърнал в жива факла. Най-невероятното е, че въпреки огромните поражения, Иван все още е жив в старозагорската университетска болница. Шансовете му да прескочи трапа обаче са нищожни.

Редица институции, заедно с полиция и прокуратура разследват инцидента. Според началникът на Инспекцията по труда в Стара Загора Йордан Йорданов, първоначално хората му са били заблудени от един от управителите на фирмата-че инцидентът е лек и без сериозни наранявания. В действителност при смъртна травма/или потенциално такава/, предприятието е длъжно да уведоми МВР и прокуратурата. На въпросният управител е наложен акт на стойност до 10 хиляди лева, който ще бъде една от многото санкции за предприятието. Днес проверките завършват, констатирани са редица нередности. Проверява се и още едно предприятие - Атоменергоремонт ЕАД, чийто служител всъщност е бил Иван Дончев. Атоменергоремонт, които са създадени през 74-та година с цел обслужване на АЕЦ Козлодуй, имали договор за поддръжка на ел инсталациите на Брикел. Именно по такъв повод бил изпратен и Иван.

Задачата му била да смени изгоряла живачна лампа в котелното помещение. В 8.30 сутринта в петък мъжът се качил до авариралото осветително тяло. При поставяне на новото обаче, лампата експлодирала и дала началото на волтова дъга. Според инспекцията по труда, последвалото е в резултат на дългогодишна немарливост при спазването на нормите за работа във взривоопасна среда. Освен отлаганата с години прах, и живачните лампи били непригодни за подобно помещение. Опитът да открием коментар от Брикел удари на камък. Изпълнителният директор не бил наличен, а само той бил оторизиран да дава информация. Haskovo.net e готов да публикува тяхното мнение за инцидента, при предоставянето му.

Иван Дончев е родом от Симеоновград. Изключителната му жизнеспособност местните обясняват с миналото му на спортист. Той бил един от най-добрите футболисти в историята на Симеоновград, уважаван изключително от съгражданите му. Има жена и 10-годишна дъщеричка.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини