От х:

Днес в x:

Биг брадър в свиленградската Темида, слагат шеф от Пловдив

Диляна Славова, съдия в Пловдив, ще бъде назначена за временен шеф на районния съд в Свиленград. Това предложение ще бъде гласувано на заседанието на Висшия съдебен съвет утре.

От средата на миналата седмица Темида в граничния град е без ръководител, след като ВСС не одобри нито един от двамата кандидати за поста. Мераклиите бяха досегашния шеф на съда Христо Георчев и Кремена Стамболиева-Байнова. И двамата имаха смущаващи характеристики от комисията по професионална етика на хасковския окръжен съд. Георчев не притежавал в пълна степен необходимите качества, Кремена Стамболиева-Байнова пък не спазвала принципите на вежливост, толерантност, конфиденциалност и справедливост, заложени в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Преди време тя се скарала жестоко със своя колежка в сградата на Темида, пред погледите на всички служители. Освен това имало данни, че нейният съпруг, служител на ДАНС, получавал чрез нея нерегламентиран достъп до някои дела.

По адрес на Георчев пък има укори за нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата. Освен това мониторите на системата за наблюдение в сградата се намирали в кабинета на шефа, което пораждало големи съмнения. По този повод Георчев бе попитан и от главния прокурор Сотир Цацаров на изслушването във ВСС миналата седмица къде са мониторите и кой има достъп до тях. Кандидатът отговорил, че в съда няма стая за съдебна охрана и единственото по-голямо помещение, в което може да се сложат мониторите, е това на председателя на съда. Георчев обаче отрекъл да е наблюдавал колегите си.

При гласуването на двете кандидатури Георчев получил 9 гласа, а конкурентката му – 2.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини