От х:

Днес в x:

Монтираха три еднометрови часовника на кулата в центъра

Три английски часовника бяха монтирани на изграждащата се часовникова кула в центъра на Хасково. Те са с диаметър един метър и са изработени в Англия, съобщи шефът на Туристическия център в Хасково Красимир Пилев. Часовниците са от стъклопластика, устойчива на външни влияния.

Трите циферблата имат един контролен механизъм, който е свързан и с камбаната. Тя е с диаметър 41 сантиметра и ще бие на всеки половин час, допълни Пилев.

Камбаната е излята в английска леярна в околностите на Лондон. Това е най-старата леярна на Острова, в която е изработена и камбаната на часовниковата кула в Уестминстърския дворец - Биг Бен.

Любопитно е, че автентичната часовникова кула в Хасково всъщност не е имала циферблат. Тя е разполагала с камбана, която е биела в определени часове. Преди да бъде съборена, кулата се използвала предимно от пожарната. Оттам дежурни са наблюдавали района и са давали сигнал за тревога при пожар. В първоначалния проект за реставрацията, представен на сесия на ОбС Хасково на 20 юли миналата година, кулата също бе без часовници.

Тодор Кръшков



Старата часовникова кула и проектът за реставрацията й, без циферблати
Идеята за възстановяване на часовниковата кула бе на кмета Георги Иванов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини