От х:

Днес в x:

Водата потече отново от пресъхнали чешми край с. Орешник

Изображение 1 от 3

    Две от чешмите до тополовградското село Орешник отново могат да се ползват по предназначение, след като години наред през тях не течеше вода.

    Животворната течност в пресъхналите чешми се върна благодарение на усилията и съвместната работа на местната община и Българска фондация Биоразнообразие по проект “Микровлажните зони - извор на живот за дивата природа и хората”.

    Чешмите „Върбовата“ и „Гробищната“ са строени през първата половина на миналия век основно за водопой на животни. Района около тях години наред се е ползвал и за място за отдих на посетителите на този край.

    Покрай чешмите обаче се образуват временни микро влажни зони, които се превръщат в ключови места за много видове насекоми, птици и земноводни. Проектът, посветен на възстановяване на микро влажни зони край с. Орешник, стартира с работа по точно тези чешми.

    Във възстановяването на чешмите е повикан майстор чешмар от Родопите, където тези традиции все още са запазени, споделя Камен Бакърджиев, който координира дейностите в района от страна на Българска фондация Биоразнообразие.

    С негова помощ са намерени причините за пресъхналите чучури. Едната от тях е коренища на близки дървета и храсти, които са проникнали във водопровода и са го запушили. Точно това се оказа причината за сушата във „Върбовата чешма“. Там е открита така наречената “конска опашка” - коренище от близка топола, дълго 7 метра, което затлачило тръбите, отвеждащи водата към чешмата.

    В случая с „Гробищната чешма“ пък, това, което е спряло водата към чешмата, е амортизацията на стария интернитен водопровод. Оказва се, че работата е била свършена навреме, защото при огледа на място става ясно, че с още известно забавяне водата извора е щяла да си намери „нов път“, разказват от Българска фондация Биоразнообразие.

    Предстои да бъде възстановена още една чешма в района на възстановените две. Тя се намира по-високо в гората, а мястото и около трите ще бъде облагороден.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини