От х:

Днес в x:

Дявол и половина се готви на „Младежка“, никой нехае

Деформираната подпорна стена между двете нива на "Младежка" виси точно на място пренаселено с деца

Срутваща се подпорна стена на ул. „Младежка“ може да предизвика инцидент от мащаб, за който никой не ще да мисли, но е все по- вероятен. Каменни блокове със солидни размери са надвиснали над асфалтирано пространство, обикновено претъпкано с играещи деца. Няма и как да е иначе, след като мястото е маркирано със знак като детска площадка, макар всеки непредубеден наблюдател да види просто улица. Класическа детска площадка няма, не само на „Младежка“, но и в целия район на сточна гара.

Стената се руши активно от поне две години. Местните разказват че всичко започнало при ремонтни дейности, когато тежък камион разклатил за пръв път масивните четвъртити каменни блокове. От тогава до сега, разстоянието между тях е зейнало значително, а зидарията се крепи буквално на магия. Според най-апокалиптичния сценарий, който притеснените мами и баби виждат, поредният камион който мине по по-високата част на улицата и стъпи на бордюра, може да предизвиква срутване. Това би довело до преобръщане на возилото върху намиращата се на метър-два по-ниско уличка. Точно върху главите на децата. Камиони минават често. Децата са налични всеки ден. Бордюрите се изкривяват с дни, а разстоянието между някои от тях вече е близо 5 пръста.

Дори и без катурнала се кола, стената сама по себе си е заплаха. Височината в опасния участък е около метър - точно на боя на 3-4 годишните момиченца, които си играят с кукли там. Камъните спокойно чупят и крака на възрастен, ако паднат върху него.

Улица „Младежка“ е разделена на по-висока и по-ниска част преди няколко години. Едната част е за автомобили, другата пешеходна. Промяната е аплодирана от хората на „Младежка“, но липсата на поддръжка на построеното, превръща добрата идея в потенциална заплаха.

„Трябва да се види, не може да се обясни. Никой не ни обърна внимание, включително и други медии към които се обърнахме. Ако не дай си боже стане сакатлък, всички ще дойдат“ ядосваше се една от бабите на квартала. Друга показа завидна информираност- „то и за оназ стена на военните /на улица „Ком“ Б.А./ секи викаше нищо няма да стане, пък то стана дявол половина. Едно момиче си отиде“.

Възрастните жени твърдяха, че са се жалвали в общината, но май е било само устно. Млади организирани майки бяха склонни да поправят това и да направят подписка до администрацията да ремонтират стената. Опасяват се само, че трудно могат да организират всички по улицата или пък ще отнеме много време. А цъкащата каменна бомба може да изпревари всички.

Г. Христов

Лявата част е за коли, дясната за деца
Още повече, че мястото е маркирано като детска площадка
Разстоянието между камъните е няколко пръста и се увеличава непрекъснато
Най-притеснени са бабите, да не стане "дявол и половина"
Младите майки се канят да организират подписка, но се опасяват, че това ще отнеме много време
Повреденият участък е по протежение на 15-20 метра и се увеличава
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини