От х:

Днес в x:

Пожарната побесня: До 1000 лв глоба за пожар тръгнал от пасище

Пожари запалени от недобросъвестни стопани нанасят все по-големи щети

7 пожара за последните 2 дни са тръгнали от разчистване на пасища. Последният от тях, край селата Лешниково и Черна Могила продължи цял ден вчера и нанесе сериозни щети. Изгоря блок с раписа, както и стотици декари лесонепригодни площи. Застрашени бяха гори а в един момент се яви опасност и за имуществото на хората. От областната пожарна побесняха, защото причината е човешка немарливост. От службата се заканиха, че почват с глобите.

Огнеборците са категорични, че пламъците тръгват от пасища, които стопаните разчистват от избуяли треви и храсталаци. Тук не става дума за традиционното палене, а за окосяване на треви и нискостеблена растителност. Въпросът е, че се работи без спазване на нормите за пожарна безопасност и от неподготвени хора, което води до тежки последствия през летния сезон. Освен преки, загубите са и косвени. „Наблъскали сме техника за 20 000 лв край Лешниково. Освен че се прахосват ресурси, пожарните са блокирани на едно място, а други части от областта остават без покритие“ коментира началника на Областния координационен център на пожарната инспектор Пламен Петков. За пожара в Харманлийско са мобилизирани 4 пожарни и още 3 машини на Държавно горско стопанство, плюс над 30 души. На места се гаси изцяло на ръка, поради труднодостъпния терен и невъзможност на техниката да пробие до фронта на пожара.

Установим ли, че огънят тръгва от пасище, налагаме глоба от 500 до 1000 лв. При нанесени материални щети, глобата ще бъде още по-голяма, предупреждават от пожарната. Оттам вече имат опит в подобни ситуации. Преди няколко години бе масова практика за разчистване на пасища с огън, която секна след няколко санкции от по 2000 лв на виновни пастири.

Сега обаче проблема не е в овчарите. Пасищата се разчистват от стопаните за да се докаже, че са използваеми и се вземе европейска субсидия. Заради няколко хиляди лева бонус на един човек се харчат десетки хиляди на данъкоплатците.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини