От х:

Днес в x:

Кредити на боклука: Стотици банкови карти изхвърлени в Подкрепа

Кредитни карти се валяха по улиците на Подкрепа

Огромно количество кредитни и дебитни карти се оказаха изхвърлени сред боклука на хасковското село Подкрепа, сигнализираха наши читатели, които приложиха и снимки. Те са от няколко бобъра и места около тях, където се виждат разпръснатите карти. Внимателният оглед показва, че на повечето ясно си личат иманата и банковите сметки на хората, които са ги използвали. За част от картите е видно, че са изтекли. Любопитното е обаче че има и такива, на които няма нито име, нито банкова сметка, но са с магнитна лента. Част от картите са с характерните си пликове, на които е изписан пин кода. Имат ли право банките да изхвърлят на боклука лична информация за своите клиенти, питат възмутено читателите ни.

Haskovo.net провери на място сигнала. Не малко хора от Подкрепа са видели пластмасовите картончета, като особено голяма им е била концентрацията им край бобрите около местната църква. От самите карти обаче нямаше и следа. Те били заметени от сметопочистващата фирма Титан. Оттам обаче потвърдиха информацията. Самите служители били толкова респектирани от необичайната гледка, че дълго се чудели какво да правят картончетата. Накрая ги замели/ буквално/, защото никой не искал да ги пипа с ръце. Опасенията им се оказаха напразни, защото от полицията не видяха причина за разследване на находката. Насочиха ни да питаме банката.

Опитът да се свържем ECONOMIC AND INVESTMENT BANK чието лого е на картите обаче удари на камък. В Хасково офис на банката е посочен някъде на бул. Раковски, но не е оставен телефон. Софийският номер, поместен на интернет страницата на банката, пък даваше грешка при свързването. Наследникът на ECONOMIC AND INVESTMAN BANK, СИБАНК лаконично коментираха, че тези карти нямат нищо общо с тяхната банка или съществуващата практика за унищожаването им. В СИБАНК старите или изтекли карти се издават с приемо-предавателен протокол и се унищожават в София. От местният офис на СИБАНК се извиниха, че нямат право да дават информация за журналисти и ни пренасочиха към София. Ранното работно време на централният им офис осуети опитът ни за намиране на официална позиция. 

Според хора от банковите среди обаче подобно отношение е недопустимо.  Източниците ни обърнаха внимание на друг момент. Според тях, част от агресивната политика на банките включва изработването и изпращането по пощата на кредитни карти на свои клиенти. Някои избират да се възползват, но други – не. Ако в определен срок картата не бъде доставена на клиента, тя се връща автоматично в банката. Предполага се, че именно подобни неупотребени възможности са свършили на боклука в Подкрепа.

Г.Христов

Основната им концентрация бе около бобрите
...и в тях

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    22
    2222
    2 -1
    11:16, 9 юли 2013
    Журналистите не бива да стават смешни като пишат глупости. На картите се изписва № на карта, име на титуляра, дата на валидност.
Последни новини