От х:

Днес в x:

Дрифт напълни ушите и душите на автоманиаците

Дрифтът предлага незабравимо шоу на автоманиаците

Вторият кръг от националния шампионат по дрифт напълни ушите и душите на хасковските маниаци, събрали се със стотици на картинг пистата край старото пловдивско шосе. Хасково прие националните дрифт серии за „стрийт” и „модифицирани” автомобили, а картинг пистата предложи перфектна организация и шоу. То продължава и следващата седмица с автородео, пак на картинг пистата, за което спонсорите се погрижиха да има свободен вход.

С вход или без, градът се изсипа на пистата без да се притеснява от канската жега, особено по обед. Дошлите се наслушаха на рев на форсирани двигатели и се надишаха с дима от подпалените автомобилни гуми. Дрифт техниката предлага и двете.

Най-просто казано, дрифтът е техника за умишленото извеждане на автомобила извън контрол чрез "презавиване", което води до загуба на сцепление на задните колела. В това положение, ъгълът на приплъзване на задните колела е по-голям от ъгъла на приплъзване на предните. Визуално това изглежда така - колата се плъзга странично в завоя и вместо предницата да сочи посоката на движение, тя е ориентирана напречно да пътя. Понякога се получава абсурдът задницата да е по напред от предницата, но автомобилът да продължава да се движи напред. Това се прави със свободното и прекомерно използване на газ и спирачка /може и ръчна/, но всичко трябва да е внимателно контролирано, иначе пътят става тесен. Бюлетинът на полицията ежедневно е пълен с неуспешни „дрифт състезатели”.

В професионалния дрифт се изисква и нечовешка прецизност. Докато се компенсират стотиците докарани до лудост коне, пилотът трябва да държи предницата по определена траектория, край така наречените “clipping points”, тъй като от това зависи неговото оценяване.

Техниката е сравнително нова в автомобилния спорт /от края на 80-те години/ но вече има стотици хиляди почитатели на 5-те континента. В България пък дрифт практикуват вече и жените. Сред днешните участници в клас модифицирани автомобили бяха Рая Йорданова и Ива Русинова. Както и може да се предолага, лудостта им е вдъхната от половинките, които също участваха на тура.

Това е втори кръг на националния дрифт шампионат, а Хасково е един от традиционните домакини. Събитието днес се отразяваше от летяща видеокамера, а отделно всеки втори зрител бе като фоторепортер за семейния каталог с вълнуващи случки.

Г.Христов

Понякога автомобилите завършваха в тревата
Но в повечето случаи се задържаха макар и с мъка на пътя

Събитието се заснемаше от НЛО
Публиката аплодираше участниците
..или се излежаваше в очакване на нещо по-интересно
...или пиеше бира
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини