От х:

Днес в x:

Спешно проверяват незаконен строеж и в тракийското светилище ”Белинташ”

Служители на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спешно проверяват сигнал за незаконно строителство в местността "Белинташ" в община Асеновград.

Проверката се извършва на място и по документи на строеж на "къща за гости" в поземлен имот в село Врата, съобщиха от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По данни от подаден сигнал строежът е в охранителна зона на Тракийското скално светилище "Белинташ".

Проверката е по нареждане на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

В."Марица" пише, че през октомври 2012 г. регионалната дирекция на стоителния контрол е издала заповед да се спре строеж "къща за гости" при с. Врата, защото строителното разрешително не е влязло в сила. Преди това главният специалист в отдел “Строителство, благоустройство и строителен контрол” в община Асеновград Мария Даскалска подписва два констативни акта от 27.10.2011 г. и 20.09.2012 г., че е извършила проверка на място и е удостоверила, че има съответствие на строежа с издадените книжа по него и че подробно устройственият план е приложен.

Проверка на РДНСК-Пловдив разкрива обаче, че това не е така. Прокуратурата поема случая. Даскалска се признава за виновна, че като длъжностно лице е съставила документ, в който е удостоверила неверни обстоятелства за проверката на строежа на хотел. Съдът отказа да одобри споразумение за 300 лева глоба между асеновградската прокуратура и нея. Прокуратурата ще направи нов вариант на споразумение с Даскалска.

Това не е първият сигнал за незаконни строежи в „Белинташ“. През 2009 г. имаше сигнал за незаконно строителство на православен храм и хотелска част в подстъпа на резервата. Първоначално строежът бе прекратен със заповед от Националния институт за паметниците на културата, откъдето разпоредиха и отнемане на строителното разрешение.
По-късно същата година от община Асеновград алармираха, че работата по обекта в възобновена.

Само преди дни ДНСК постанови, че строежът в археологическия резерват „Яйлата“ е незаконен и трябва да се разруши.
Скандалният строеж започна преди 6 години, по-късно беше спрян поради липса на строителни книжа. Преди дни инвеститорите възобновиха строителството. След граждански сигнал МОСВ извърши проверка на обекта и установи разминаване в параметрите на разрежителното за строеж.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини